У Павелка організували закупівлю футбольних газонів з переплатою 70% арабській офшорці
23.10.2018   //  

ТОВ «ФФУ Продакшн» (заснована Федерацією футболу України), отримуючи бюджетні підряди щодо футбольних полів зі штучним покриттям, поставляла газони з майже 70-відсотковою переплатою за кв м штучної трави у порівнянні з тим, за яку ціну українська фірма закуповувала траву у німецької компанії «Polytan».

Про це в своїй колонці в журналі «Футбол» написав головред Артем Франков з посиланням на листування людей, пов’язаних з ФФУ, з німцями, яке хакери оприлюднили в інтернеті.

У листі екс-директора комерційної доньки Федерації «ФФУ Продакшн» Андрія Окунського (керував фірмою з 2016 р. по липень 2017 – НГ) до представників «Polytan» керівник української фірми запитав про собівартість одного кв м трави, щоб розуміти проценти прибутку. У переписці є таблиця з різними варіантами щодо заробітку ФФУ на поставках трави вітчизняному споживачеві. Окунському відписали, що при траві за 10,68 євро за кв м прибуток складе 0%, при 11,53 – 10% і т.д. до 30%.

«З огляду на те, що згодом ціна вийшла на позначку 16,5 євро, легко порахувати: «ФФУ Продакшн» влаштувала націнка майже в 70%», – написав Франков.

Нагадаємо, у червні 2016 року ФФУ створила комерційну дочку ТОВ «ФФУ Продакшн». В липні 2017 року парламент вніс зміни до бюджету, якими  виділив 250 млн грн. на будівництво футбольних майданчиків у регіонах України. Ще 250 млн грн. до цієї програми мали бути залучені із місцевих бюджетів. Як повідомив Франков, у цьому році мова йде про 160 млн грн., а на 2019 рік вже заплановано 370 млн грн. з держбюджету та 370 млн грн. з місцевих бюджетів.

В кінці вересня 2017 році  «ФФУ Продакшн» відкрило на Київщині завод з виробництва штучного покриття для мультиспортивних майданчиків та професійних футбольних полів, завод було побудовано за кошти УЕФА в рамках проекту «Хет Трік», вартість будівництва оцінена в 10 млн євро.

У грудні 2017 р. держструктури у різних регіонах України уклали угоди щодо будівництва більше 300 спортивних майданчиків. З кінця 2017-го «ФФУ Продакшн» отримала поза конкурсом 66 замовлень на 95 млн грн. у Києві. Ще близько 100 млн грн. вона повинна була отримати як постачальник покриття для футбольних полів на тендерах, де перемогли інші юрособи.

Ціни на покриття від заводу Федерації футболу України вищі, ніж у інших виробників Європи.

Ще до початку тендерів, у листопаді 2017-го, Мінрегіонбуд розмістив на сайті типовий проект будівництва футбольних майданчиків із штучним покриттям – як орієнтир для замовників. Міністерство прописало такі вимоги для закупівлі штучної трави, під які в Україні підходило тільки «ФФУ Продакшн».

Після розслідування журналістів «Наші гроші з Денисом Бігусом», НАБУ розпочало розслідування про можливу корупцію ФФУ при будівництві футбольних полів.

Далі були скандали в європейській пресі. Швейцарський журнал L’Illustré, опублікував матеріал, у якому фактично звинуватив керівництво ФФУ у відмиванні грошей. У ньому йшлося про те, за якими схемами ФФУ закуповувала обладнання для заводу з виробництва штучної трави «ФФУ Продакшн». «Через генерального секретаря ФФУ Юрія Запісоцького Андрій Павелко (голова ФФУ) контролював компанію в Об’єднаних Арабських Еміратах… Завдяки цьому маленькому трюку Павелко міг отримати щедрий прибуток для особистого користування», – зазначалось в публікації.

Як повідомлялося у розслідуванні програми «Схеми», нардеп від «БПП», голова бюджетного комітету  і голова ФФУ Павелко зустрічався з директором офшорної компанії з ОАЕ, яка заробляла на ФФУ. Журналісти стверджують, що у 2016 році Павелко літав в ОАЕ і зустрічався з Мохамедом Кайедом, який значиться керівником компанії «S.D.T. FZE». Саме через неї дочірня структура ФФУ «ФФУ Продакшн» пізніше закупила обладнання для виробництва трави для футбольних полів.

Загальна вартість закупівлі становила $6 млн. Однак журналісти кажуть, що в частину контрактів була закладена переплата у 20%, через що на рахунках офшору осіло більше мільйона доларів.

Франков звернув увагу, що у зламаній хакерами переписці від імені «S.D.T.» у перемовах з датчанами з «Кампен» діяв згаданий Андрій Окунський.