Фірма хоче стягнути з аеропорту Миколаєва 43 мільйони за ремонт, виконаний без офіційних угод
28.07.2018   //  

ПАТ «Будівельна компанія «Житлопромбуд-8» («ЖПБ-8») Григорія Стерпули через суд намагається стягнути з КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» 43,26 млн грн. за ремонт аеровокзалу, який був виконаний без тендеру та без укладання відповідних договорів. Про це йдеться в розслідуванні Андрія Лохматова, розміщене у виданні «НикВести».

Офіційно аеропорт замовив компанії лише протиаварійні роботи за 980 тис грн. Водночас, замість цього «Житлопромбуд-8» неофіційно виконав капремонт аеровокзалу на десятки млн грн.

Як раніше повідомляв Лохматов, «ЖБП-8» відремонтував термінал аеропорту ще до оголошення офіційного тендера. За даними журналіста, порушенню закону сприяло керівництво ОДА.

25 січня новий керівник КП «ММА» Владислав Волошин (пізніше він застрелився) за результатами тендеру уклав угоду з конкурентом «ЖБП-8» «ЄІС» щодо капремонту на суму 102,23 млн грн.

В подальшому аеропорт розірвав договір з «ЄІС». Комунальники вказали, що зробили це на вимогу доручення голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка. В дорученні  Савченко вказано про необхідність терміново провести експертизу обсягів уже виконаних ремонтних робіт в будівлі аеровокзалу. А далі виключити їх з проекту робіт та договору. Савченко пояснив, що вимоги розірвати договір висунула Держудитслужба, яка виявила порушення під час перевірки тендеру.

Водночас, питання про розрахунок про незаконний ремонт залишилось актуальним. Саме тому в квітні «ЖБП-8» подав до облгоспсуду позов з вимогою, аби аеропорт виплатив йому 43,26  млн грн.

Перше судове засідання відбулося у травні. Представниця аеропорту повідомила, що сторони ніякого договору не укладали, тому ніяких зобов’язань по неіснуючій угоді (у частині вимагання стягнення 43,26 млн грн. боргу) немає.

У відповідь на це юристка «Житлопромбуд-8» Христина Дяченко заявила, що є низка факторів, згідно з якими  будівельна компанія вважає договір таким, що був укладений у спрощений спосіб: «Шляхом обміну електронними листами у період з червня 2017 по березень цього року».

За словами юристки, таким чином аеропорт для виконання підряду надавав «ЖБП-8» проектно-кошторисну документацію, і за допомогою електронних листів погоджував з компанією  закупівлю необхідних матеріалів, обладнання та устаткування.

Під час і після судового засідання Дяченко не назвала прізвище людини, яка зі сторони аеропорту листувалася з власником та керівником «ЖБП-8» Стерпулом. Водночас, журналіст знайшов цього працівника аеропорту та отримав копії деяких електронних листів.

Лохматов з’ясував, що матеріали проекту капремонту аеровокзалу фірмі надавав керівник одного з відділів аеропорту Олександр Чуркін. В телефонній розмові з журналістом він не став цього заперечувати, та зазначив, що робив це за вказівками від Миколаївської ОДА, які надавалися під час нарад ОДА за участю заступника голови ОДА Валентина Гайдаржи та депутата Миколаївської облради від БПП, який наразі є керівником аеропорту, Федіра Барни. Раніше Лохматов оприлюднив аудіо-запис таких нарад, під час яких Барна пропонував вже колишньому керівництву аеропорту узаконити ремонт без офіційний документів, провівши тендер.

Суддя госпсуду Марина Мавродієва, опитавши сторони, призначила проведення експертизи. Тепер експерти повинні встановити, які роботи в аеровокзалі відносяться до протиаварійних, а які – до капремонту.