АМКУ оштрафував портову «прокладку» за приховування зв’язку з Росією
27.07.2018   //  

Антимонопольний комітет наклав 165 тис. грн штрафу на АТ «Пласке» за подання неповної інформації на запит державної уповноваженої Агії Загребельської, яка веде розслідування щодо Інформаційної системи портового співтовариства (ІСПС). Відповідне рішення Комітет прийняв на засіданні 26 липня.

Комітет веде розслідування щодо ймовірного зловживання монопольним становищем ТОВ «ППЛ 33-35», яке у 2014 році без відкритого конкурсу отримало від АМПУ замовлення щодо розробки програмного забезпечення Інформсистеми портового товариства, після чого підприємство почало довільно встановлювати ціни на послуги доступу до ІСПС.

Одним із питань Комітету, на які АТ «Пласке» не надали відповіді, стосувалось підтвердження чи спростування зв’язку між АТ «Пласке» та російською фірмою із Самари ООО «Пласке».

За інформацією «Наших грошей», контролером і українського, і російського «Пласке» є одесит Олег Ісакович Платонов.

Так, за даними «SMIDA», станом на кінець першого кварталу цього року, контрольним пакетом одеського АТ «Пласке» володіє Олег Платонов (75,71%), ще 11,42% належить його дружині Людмилі Платоновій, а решта розподілена між Олексієм Захарченком, Олегом Яценком та Інессою Платоновою, донькою подружжя Платонових.

Зареєстроване у Самарі Російської Федерації ООО «Пласке» створене в результаті реорганізації ЗАТ «Пласке», яке було засноване у квітні 2005 року.

Згідно з витягом із російського Статистичного реєстру суб’єктів господарювання, ЗАО «Пласке», яким з моменту заснування, на дату реорганізації у ООО «Пласке» і до грудня 2017 року одноосібно володів Олег Ісакович Платонов, компанія належить до юросіб «з участю іноземних фізичних осіб, а також осіб без громадянства». До аналогічної категорії компаній належить і реорганізоване ООО «Пласке».

На одному із сайтів-агрегаторів, який накопичує історичні дані стосовно структури власності юридичних осіб, зазначено, що власником ЗАО «Пласке» був громадянин України.

За даними російського бізнесового реєстру, у грудні 2017 року ООО «Пласке» розділили росіянин Андрій Спанчак (76,3%) та Олег Платонов (23,7%). Відмітимо, що при реєстрації права власності на ЗАО «Пласке» Платонов використовував російський індивідуальний податковий номер «631629518605», однак при перереєстрації власності російські податкові номери вказані у Спанчака та керівника компанії Анатолія Наживова, однак у Олега Платонова він відсутній.

Нагадаємо, у 2017 році Олег Платонов увійшов у топ-100 впливових одеситів за версією інформаційного агентства «Одеса-Медіа». В інтерв’ю цьому ж виданню у грудні 2016 Платонов розповідав, що будучи секретарем транспортної комісії Одеської міськради разом з заступником мера Едуардом Бєлих працював над проблемою дефіциту палива. У ході її вирішення вони удвох їздили в Київ, Москву, в результаті чого «змогли відновити роботу Одеського НПЗ». Опісля Платонов очолив Український регіональний філіал компанії «САНОКР-Москва» (абревіатура об’єднання Самара-Новополоцьк-Кременчук), яка спеціалізувалась на експорті нафтопродуктів через Одеський порт.

Додамо, що в інформаційному запиті до АТ «Пласке», Комітет також просив надати інформацію щодо джерела фінансування послуг із дослідження, проектування та створення ІСПС шляхом заповнення табличної форми із конкретизацією походження коштів. Станом на сьогодні невідомо, за чий рахунок фінансується створення ІСПС. Нагадаємо, що єдиним повноцінним власником і розпорядником програмного забезпечення ІСПС залишається ТОВ «ППЛ 33-35», ймовірне зловживання монопольним становищем якого і розслідує АМКУ.

Також відмітимо, представником АТ «Пласке» на засіданні АМКУ виступив Лев Баязітов, у минулому – митник з 15-літнім стажем. Протягом 2005-2009 років він працював начальником Управління дослідження та стратегічного розвитку Державної митної служби України. Входить до складу громадської ради при Державному агентстві з питань електронного урядування, як радник Президента Асоціації «Транспортно-експедиторських та логістичних організацій України «Укрзовніштранс».

Основним місцем праці Баязітова, судячи із е-декларації його дружини перед звільненням із Держагентства рибного господарства, є  ТОВ «ППЛ 33-35».