«Торецьквугілля» замовило улюбленцю Кропачева шахтних профілів на 12 мільйонів
15.04.2018   //  

ДП «Торецьквугілля» 6 квітня за результатами відкритих торгів уклало договір з ТОВ «Доненергоекспорт» щодо поставки 300 тонн шахтних профілі за 11,63 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Замовлено профілі трьох типів довжиною 12 м: 150 тонн СВП-22 та СВП-27 і СВП-33 – по 75 тонн. Договірна вартість однієї тонни по кожній з трьох позицій становить 38 755 грн (тут і далі з ПДВ).

Торік у листопаді «Селидіввугілля» замовляло «Доненергоекспорту» профілі типу СВП-33 за ціною 28 296 грн/т (на 27% дешевше) та профілі СВП-27 з розрахунку  37 500 грн за тонну (на 3% дешевше).

А наприкінці лютого цього року «Первомайськвугілля» уклало договір з ТОВ «Альфа-Метал-Компані» на поставку профілів СВП-27 по 35 798 грн/т (на 8% дешевше).

Єдиним конкурентом на торгах було ТОВ «Лідер промснаб» з ціновою пропозицією, дорожчою на 12,3 тис. грн (0,1%). Ця компанія не торгувалась протягом аукціону, тоді як «Доненергоекспорт» понизив первинну цінову заявку на 0,5%, в результаті чого переміг. Формальна економія на закупівлі склала 0,63%.

Маріупольське ТОВ «Лідер Промснаб» зайшло на тендери в період президентства Віктора Януковича і почало вигравати з середини 2011 року. У той період фірма натендерила 260 млн грн.

Одноосібним власником та керівником «Лідер Промснабу»  є Сергій Аверін, син очільниці відділу постачання ДП «Торецьквугілля» Валентини Аверіної. Восени минулого року це держпідприємство замовило «Лідер Промснабу» коштовні труби неіснуючих параметрів. Після фіксації цієї історії, фірма перестала отримувати підряди від «Торецьквугілля», але продовжила приходити на торги цього ДП і грати на користь компанії «Доненергоекспорт».

ТОВ «Доненергоекспорт» раніше знаходилось у Горлівці Донецької області, а після окупації міста було перереєстроване у Києві. Засновницею є Наталя Горностаєва з Горлівки, а директором – Валентин Горностаєв. Він же раніше володів нині ліквідованим донецьким ТОВ «Торговий дім «Промислові інвестиції», яке за два місяці 2013 року отримало від ДП «Торезантрацит» держпідрядів на 271,45 млн грн. На той час заступником директора «Торезантрациту» був Віталій Кропачов, якого зараз називають представником першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. Кропачов нині контролює діяльність низки вуглепереробних підприємств, що раніше належали угрупуванню Януковича.

За даними «Прозорро», протягом 2017 року фірма підписала договорів на 559,61 млн грн, а з початку цього року отримала замовлень уже на 54,57 млн грн.