Кому належать історичні будівлі в центрі Харкова
22.04.2016   //  

Люди Кернеса та Добкіна, близькі покійного Кушнарьова, фірми Арсена Авакова – ось невеликий перелік тих, хто володіє історичними будівлями у центрі Харкова.

У Харкові – усього 16 пам’яток архітектури національного значення. В основному це храми та будівлі навчальних закладів, але є і два будинки, які перебувають у приватній власності.

Так, житловий будинок ХІХ сторіччя по вул. Чернишевській, 14 належить Інні та Сергію Івановим. Інна Іванова має фірму «Авеню Аніс», яка зареєстрована за цією ж адресою.

ЧЕРНИШЕВСКАЯ 14

Неподалік – на проспекті Мар’яненка, 4 розташована ще одна пам’ятка архітектури. Це кам’яна двоповерхова споруда, побудована в 1785-1787 роках за проектом архітектора Петра Ярославського в стилі російського класицизму.

Довгий час у цій будівлі був розташований офіс банку «Базис» Арсена Авакова. Банк володів 3170 кв.м. у цій будівлі. У кінці грудня 2015 року цю нерухомість придбало ТОВ «Зума інвест капітал». Фірма зареєстрована 8 грудня 2015 року у місті Бахмуті (колишній Артемівськ Донецької області). Директором є Олексій Комісаров. Засновником вказана кіпрська компанія «Zumaville Holdings Limited», створена в кінці 2014 р. і оформлена на номінальну компанію з Кіпру – «A.J.K. Nominee Services Limited».

Цікаво, що ця фірма придбала ще одну будівлю, де знаходився банк Авакова за адресою вул. Плеханівська, 85/87.

Крім того, частиною будівлі площею 742, кв.м. володіє ТОВ «Істрейт», що входить у корпорацію «АТБ», що володіє мережею супермаркетів. Засновниками ТОВ «Істрейт» є компанія «Ріаніс Холдінгз лімітед», зареєстрована на Британських Віргінських островах й ТОВ «Фірма «Еліна», яка записана на той самий офшор.

Окрім того у Харокві є група будинків – пам’яток архітектури місцевого значення.

Особняк на центральній вулиці міста Сумській,88 побудував у 1914 році архітектор Олександр Гінзбург. В цій будівлі знаходився офіс банку «Базис», а також офіси ПАТ «Інвестор». Саме збанкрутілий банк Авакова й був власником особняка. Але з грудня 2015 року новим власником стало ПАТ «Інвестор», акціонеркою якого є дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова.

Цікаво, що за часів губернатора Авакова активно приймалися рішення щодо вилучення будівель зі списку охоронних обєктів. Так, у 2008 році тодішній перший заступник Авакова Володимир Бабаєв підписав розпорядження, щодо вилучення зі списку будівлі по пров. Мар’яненка, 4, де знаходився банк «Базис». І все ж на сьогодні ця пам’ятка архітектури залишається у списку в міністерстві культури.

Також у 2008 році Аваков підписав розпорядження щодо вилучення з реєстру пам’яток будівлі по вул. Сумській,14 – особняк, де була розташована жіноча гімназія. Зараз цей будинок на центральній вулиці міста належить Сергію Артушевичу Мкртчяну.

СУМСКАЯ 14

Того ж року Аваков вилучив з реєстру особняк в стилі модерн на вул.Іванова, 35, який знаходиться у занедбаному стані. Будівля належить ПП «Спектр-Сервіс-регіон». Засновниками вказані Віктор Карпенко та Сергій Ковальов. Ще у 2014 році співвласником компанії був брат зятя покійного політика Євгена Кушнарьова – Дмитро Кагановський.

А під час підписання розпорядження власником ПП «Спектр-Сервіс-регіон» був Павло Биков, відомий як бізнес-партнером помічника Кушнарьова – екс-депутата облради Сергія Кадацького.

Таке саме рішення було й по будівлі вул. Сумській,52. Особняк належить ТОВ «Арнітек». Засновниками підприємства є ТОВ «Квітень» та ТОВ компанія «Велтон.Холдінг». бенефіціарами вказані Анатолій Процюк та Світлана Процюк, а директором є Марина Корнієнко.

СУМСКАЯ 52

У 2013 році Харківська міськрада продала «Дом Сурукчі» – помешкання видатного отоларінголога, в якому лікувався Шаляпін.

ДОМ СУРУКЧI

Мер Харкова Геннадій Кернес тоді обіцяв, що новий власник відреставрує занедбану будівлю Цього не сталося, а зараз мер вже навіть не обіцяє. Цікаво, що придбали історичну будівлю не чужі Кернесу люди.

Новим власником стало ТОВ «Тредстоун». Його засновниками є ТОВ «Франко» Віталія Печури та Галини Давидової і Андрій Шаптала. Директором вказаний Олександр Чаричанський.

Андрій Шаптала відомий не тільки, як комерційний директор Парку Горького, але й як засновник біля десятка обслуговуючих кооперативів, які отримували безкоштовно землю від міськради часів Кернеса. Також Шаптала є співзасновником ТОВ «Дімаріс», яке володіє Центральним ринком. До речі, будівля цього ринку теж пам’ятка архітектури.

Печура також входить до складу засновників ТОВ «Діамант 2006», директором і співвласником якого є Анатолій Челобітчиков, який був партнером мера Харкова Геннадія Кернеса по ТОВ «Рівлад, ЛТД» до того моменту, як Кернес переписав цей бізнес на Оксану Гайсинську, з якою проживає у громадянському шлюбі.

Давидова є засновником ТОВ «Паркінг +», якому мерія щороку зливає десятки мільйонів гривень на ремонт доріг. Також на Давидову було оформлено декілька кооперативів, у тому числі «ЖБК «Триумф», який володіє маєтком Добкіна.

На вулиці Максиміліанівській (колишня вул. Ольмінського), 19 навпроти російського консульства знаходиться ще один особняк, побудований у 1910 році за проектом Юлія Цауне. Раніше у цій будівлі був дитячий садок. Цей особняк опинився у приватній власності. З 2011 року власником значиться ТОВ «Саліма», а засновниками підприємства є вже знайомий Андрій Шаптала та Ілля Співак. Останній також з когорти фартових хлопців часів панування Кернеса у міськраді.

Ілля Співак є засновником ОК «ЖБК «Фортеця», який безкоштовно отримав у власність земельні ділянки у лісопарку вартістю 170 млн. грн.

Колишній офіс Харківської обласної організації Партії регіонів розміщувався в історичній будівлі на вул. Скрипника,4, поряд із вулицею Сумською. Власником будівлі значиться ТОВ «Веберз». Засновниками цієї фірми є бізнес-партнер Кернеса Андрій Челобітчиков, Віталій Печура, Віра Захарова та Ігор Тирнов.

СКРИПНИКА 4

Ігор Тирнов був відомий, як начальник технічного відділу «НПК Холдінг», власником якого раніше також був Кернес. А Захарова має частку у ТОВ «Триумф-Буд», який володіє частиною Центрального ринку.

У 2014 році міська рада продала ПАТ «Трест Житлобуд-1» історичну будівлю 1910 року по вул. Полтавський шлях, 35. За кілька років до цього, мерія намагалася вкладати кошти у реконструкцію будинку, а підрядником був саме «Житлобуд-1». Будівля й надалі знаходиться в аварійному стані.

ПАТ «Трест Житлобуд-1» контролюється екс-депутатом Харківської обласної ради від Партії регіонів Олександром Харченко, який має 97,59 % акцій підприємства. Зараз Харченко є членом виконкому Харківської міськради.

Ще одна занедбана будівля в стилі «модерн» знаходиться на вул. Бажанова,8. З минулого року власником споруди, в якої залишилася фактично одна фасадна стіна, є державний «Укргазбанк». До цього будівля належала АКБ «Київ».

БАЖАНОВА8

Однією з найцікавіших з історичної точки зору у Харкові є вулиця Дарвіна, де розташований у тому числі й дім архітектора Бекетова. У житловому будинку частина приміщень площею 313 кв м належить ТОВ «Група М2» Людмили Павлюченко та Ольги Терещенко.

Ще два історичних особняки по вулиці Дарвіна під номерами 23 та 25 належать АТ «Фінінвест» та ТОВ «Вітас». Бенефіціаром обох підприємств є Олег Слоневський, якого в ЗМІ називають організатором одного із найбільших конвертаційних центрів у Харкові. Минулого року в кафе в центрі кілер застрелив брата Олега Слоневського –  Євгенія.

ДАРВИНА 25

ДАРВИНА 37

Павло Новик, для «Наших грошей»