Друзі Кернеса-Добкіна за накатаною схемою відбілили у суді кооперативне відчуження ще 7 гектарів
08.05.2015   //  

Господарський суд Харківської області відмовив прокуратурі в задоволенні позову про повернення в комунальну власність земельної ділянки в Харкові площею 7 га, яка належить обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Шевченківський».

Про це сказано в рішенні суду від 24 квітня 2015 року.

В ході судових слухань стало відомо, що в лютому 2010 року Харківська міська рада безкоштовно передала у власність ОБ «ЖКХ «Шевченківський» 7 га землі для будівництва та подальшої експлуатації на вул. Шевченко поряд з водосховищем. Але у кінці лютого 2015 року прокуратура звернулася до суду, вимагаючи скасувати це рішення міськради та повернути земельну ділянку у комунальну власність. В позові прокуратури відмічається, що «Шевченківський» отримали землю з порушенням Земельного кодексу України та Житлового кодексу УРСР.

В свою чергу відповідач на суді заявив, що прокурором було пропущено строк на подання заяви. Адже з моменту передачі харківськими депутатами землі у власність кооперативу пройшло більше трьох років.

Суд погодився, що строк подачі позову минув. А на заяву прокуратури, що нові обставини справи їй стали відомі тільки в лютому цього року суд заявив, що на згаданому засіданні міськради в 2010 році був присутній представник прокуратури Петрова.

Вартість земельної ділянки, яка залишилася у власності кооперативу, складає 38,5 млн. грн.

ОК «ЖБК «Шевченківський» було створено у лютому 2010 року, тобто менш ніж за місяць до того, як міськрада передала кооперативу 7 га землі. Його засновниками є Галина Давидова, Віталій Печура, Людмила Биковцева та Андрій Шаптала.

Андрій Шаптала є засновником ще близько десятка схожих кооперативів. В одному з них – в дачному обслуговуючому кооперативі «Дачний обслуговуючий кооператив «Вереск» партнеркою Шаптали раніше була дружина екс-губернатора Харківщини Михайла Добкіна Алла.

Нині Шаптала займає посаду комерційного директора комунального підприємства «Центральний парк культури і відпочинку ім Горького».

17 квітня суд прийняв аналогічне рішення щодо ОК ЖБК «Бархани», одним з засновників якого є Шаптала.