Маєток Добкіна, який штурмували активісти, належить його матері завдяки сумнівній схемі (фото)
24.09.2015   //  

допа1Власником будинку за адресою провулок Тульський, 1 в Харкові, який 23 вересня штурмували активісти цивільного корпусу «Азов», є обслуговуючий кооператив ЖБК «Триумф». Про це свідчить реєстр речових прав на нерухоме майно, витяг з якого є у розпорядженні «Наших грошей».

24 грудня 2008 року депутати Харківської міської ради прийняли рішення №350/08, яким передали безкоштовно у власність ОК «ЖБК «Триумф» земельну ділянку площею 1,68 га по пров. Тульському з кадастровим номером 6310136300:16:009:0003. Це ділянка в харківському лісопарку, який представляє собою природний ліс, перерізаний просіками, полянами та балками. Загалом на території Лісопарку кілька десятків маєтків, спортивні та рекреаційні споруди, резиденція народного депутата від «Опозиційного блоку» Михайла Добкіна, частина приватних земельних ділянок ще незабудована.

допа2

17 червня 2009 року кооператив отримав державний акт на право власності на земельну ділянку у лісопарку.

Тоді засновниками кооперативу були Солоп О.В., Давидова Г.І., Давидова Г.П.

Ольга Солоп є співвласницею ТОВ «Фьорд», яке контролює «Кінний ринок». Також вона є бізнес-партнером сина мера Харкова Генадія Кернеса Даніїла Прівалова. Їхня спільна фірма ТОВ «Фірма «Діана» володіє ринком «Сумський» у центрі Харкова.

кадастр

ОК «ЖБК «Триумф» – не єдиний кооператив, який був оформлений на Солоп та її друзів і отримав безкоштовно цінні землі у Харкові за часів панування у місті Михайла Добкіна та Генадія Кернеса.

Галина Давидова є засновником ТОВ «Паркінг +», яка щороку отримує підрядів від міськради на ремонт доріг на десятки мільйонів гривень. Також на Давидову було оформлено декілька кооперативів.

В 2011 році кооператив було переоформлено на теперішніх власників – Аллу Добкіна (матір Михайла Добкіна) та на Миколу і Анастасію Боженко. Дівоче прізвище дружини Добкіна Аліни саме Боженко. Також в 2011 році ОК «ЖБК «Триумф» набув права власності на житлові будинки, які розташовані на ділянці по провулку Тульскому. А саме на будинок загальною площею 1137 кв м, флігель загальною площею 128 кв м, та винний льох площею 195 кв.м.

Дві Алли Добкіних. Зліва Михайлівна - донька нардепа від першого браку. Праворуч - Миколаївна, мати нардепа.

Дві Алли Добкіних. Зліва Михайлівна – донька нардепа від першого шлюбу. Праворуч – Миколаївна, мати нардепа.

Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

Зрозуміло, що ні Давидова, ні Солоп не підпадають під ці вимоги.

В 2015 році прокуратура Харківської області подала позов, в якому вимагала визнати недійсним рішення міськради Харкова про виділення землі ОК «ЖБК «Триумф». Минулого місяця Господарський суд Харківської області відхилив позов прокуратури й залишив земельну ділянку у власності «Триумфу». На думку суду, у ході створення кооперативу можна керуватися не нормами Житлового Кодексу, який діє в Україні з часів Радянського союзу, а законом «Про кооперацію», а також прийнятим статутом кооперативу. А в цьому випадку засновники кооперативу не повинні були відповідати всім нормам, які до них висуває кодекс. А саме, стояти на обліку як особи які потребують поліпшення житлових умов, бути молодшими за 30 років й т.д.

Прокуратура подала апеляцію на це рішення, розгляд якої триває.

Тож на даний час ділянкою та будинком володіє кооператив матері Добкіна. У самого нардепа за даними декларації є тільки квартира площею 44 кв.м. Нині Добкін з дружиною та трьома маленькими дітьми мешкає в будинку, яким володіє його матір.