Академія наук відбилася в суді від сплати 8 млн грн за непотрібний ремонт
01.04.2015   //  

Вищий господарський суд відмовив товариству з обмеженою відповідальністю «Виробничо-будівельна компанія «Максімус» у спробі стягнути з державного житлово-комунального підприємства Національної академії наук України заборгованість за ремонтні роботи в розмірі 8 млн грн.

В постанові від 26.03.2015 року Вищий господарський суд залишив без задоволення касаційну скаргу «Максімус», в якій ТОВ просило скасувати рішення судів попередніх інстанцій, що також не визнали боргу державного підприємства.

Суди встановили, що в серпні 2006 року житлово-комунальне підприємство НАНУ передало компанії «Максімус» в оренду на 7 років приміщення загальною площею 1260 кв м, яке розташоване у Києві на проспекті Науки, буд. 42/1. Станом на липень 2006 року вартість цієї нерухомості становила 450 тис грн.

ТОВ в ході судових слухань стверджувало, що на момент прийому-передачі майно перебувало у незадовільному стані та потребувало ремонту. Тому у договорі сторони передбачили, що орендар може здійснити ремонт, який має бути компенсований орендодавцем. ВБК «Максімус» вказує, що протягом 2007-2008 років здійснила ремонт на суму 11,43 млн грн. (з ПДВ), яку житлово-комунальне підприємство НАНУ не відшкодувало.

В той же час, держпідприємство стверджує, що в підписаних в 2006 році договорі оренди та акті прийому-передачі об’єкта не міститься жодних даних про будь-які недоліки об’єкту оренди, які перешкоджають його використанню за цільовим призначенням.

Крім того, в  матеріалах справи наявна згода держпідприємства на проведення лише поточного ремонту об’єкта оренди, а не капітального чи поліпшення майна. А укладеним договором не передбачено відшкодування орендодавцем вартості робіт з поточного ремонту.

Засновником ТОВ «Виробничо будівельна компанія «Максімус» є Оксана Сімутенкова, керівником – Роман Грушевой, який є засновником ряду фірм будівельної групи «Максімус».