Міноборони при новому міністрі відмінило пачку тендерів на 132 мільйони, утилізувати боєприпаси теж не будуть
12.04.2013   //  

Міністерство оборони України 27 березня відмінило тендер на утилізацію боєприпасів в 2013 році, на якому планувалось укласти угоди на 104 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

На тендер подавали заявки вісім державних та приватних компаній. Однак всі вони були відхилені через формальні претензії.

Наприклад, заявку Донецького казенного заводу хімічних виробів, який раніше регулярно отримував підряди по утилізації боєприпасів, було відхилено через кілька причин. Однією було відсутність інформації щодо окремих пунктів установчого документу, відповідно до яких ДКЗХВ здійснює підприємницьку діяльність по утилізації боєприпасів.

Разом з тим, джерела видання «Капітал» повідомили, що Міноборони після призначення нового міністра Павла Лебедєва утилізація була відразу майже повністю припинена, оскільки МО «вирішило зекономити, використовуючи метод підриву».

В Міністерстві оборони підтвердили, що утилізацію зараз «економічно доцільно проводити методом підриву».

Павло Лебедєв повідомив, що про зупинку утилізації говорити не варто.

«Була проведена ревізія. Вона показала, що прикриваючись тим, що заводи казенні, утилізацію боєприпасів на різних підприємствах оцінювали від 2,5 до 6 тис грн. Це потрібно припинити», – сказав міністр.

Контроль над боєприпасами, які підриваються на полігонах, а не розбираються у заводських умовах, встановити набагато важче.

«Метод підриву є вкрай неефективним як з економічної, так і з точку зору безпеки», – вважає перший заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів).

Нагадаємо, в 2004-2006 роках на військових складах в селі Новобогданівка Запорізької області виникали пожежі, які призводили до неконтрольованих вибухів боєприпасів. Тоді загинуло п’ять чоловік.

Після призначення бізнес-партнера Леоніда Юрушева міністром оборони наприкінці грудня, міністерство під різними приводами відмінило низку тендерів на постачання товарів та послуг на очікувану суму близько 132 млн грн. Окрім тендеру на утилізацію боєприпасів також було скасовано закупівлі форменого одягу, мила, спальної білизни послуг по миттю солдатів в лазні.