Держфірма Ахметова за 1,5 мільярда купила вугілля у віргінської офшорки Януковича
23.08.2011   //  

ПАТ «Центренерго» за результатами тендеру 16 серпня уклало угоду з Асоціацією «Фінансових, промислових та торгівельних підприємств «Донбаський Розрахунково-Фінансовий Центр» на постачання 1,47 млн тон вугілля на суму 1 415,61 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

За 982,26 млн грн. придбано 1,02 млн тон вугілля для постачання на Трипільську, Зміївську і Вуглегірську ТЕС. Для Вуглегірської ТЕС також за 433,35 млн грн. придбано 0,45 млн тон вугілля.

У тендері приймало участь дві фірми. Окрім Асоціації ДРФЦ свою пропозицію подало донецьке ТОВ «Сварожеч». Фірма, чий статутний капітал складає всього 20,5 тис грн., запропонувала вугілля за 1 418, 55 млн грн., тобто лише на 2,94 млн грн. більше від ціни переможця тендеру. Різниця в ціні склала всього 0,2%.

Основним власником Асоціації у грудні 2010 року стало ТОВ «ДРФЦ». Основним власником цієї фірми є офшорна компанія «Сароне холдінгс лімітед» з Віргінських островів. На «Сароне» також зареєстровано права власності в ТОВ «Донбасвуглепереробка», ТОВ «Донбаський збагачувальний комбінат», ТОВ «ЦОФ «Узловська». Також співзасновником Асоціації є ТОВ «Східна транспортна компанія», до створення якої був причетний Андрій Федорук, нинішній голова Донецької облради і екс-керівник будівельних фірм старшого сина президента Олександра Януковича.

До кінця 2010 року власниками Асоціації були низка компаній, до створення яких також були причетні менеджери, пов’язані з сім’єю Віктора Януковича.

Серед співвласників Асоціації було ТОВ «СПС-груп», засновноване Олександром Юрченко. Він відомий як співзасновник фірми, що володіє кінотеатром «Зоряний», де кілька років базувався штаб Партії регіонів. Також Юрченко є співзасновником ТОВ «Дім мисливця», ТОВ «Дом лесника», благодійного фонду «Відродження України», які приймали участь у відводі земельних ділянок під резиденцію Віктора Януковича «Межигір’я».

Також до створення Асоціації причетний Михайло Добнєв. Він також є співзасновником ТОВ «Веспром» – фірми, на яку, за даними ЗМІ, було оформлено яхту (нині її продано) Олександра Януковича «Центуріон».

Нагадаємо, у квітні Асоціація «ДРФЦ» отримала підряд державного підприємства «Вугілля України» на постачання вугілля на 949,32 млн грн. В чернві фірма також виграла тендер ДП «Селидіввугілля» вартістю 80 млн грн. на збагачення вугілля.

У квітні ПАТ «Центренерго», контрольоване менеджерами з групи Ріната Ахметова, вже проводила тендер на постачання вугілля. Тоді було укладено вартістю 3,65 млрд грн. з ДП «Вугілля України».