Дніпровці виграли у китайців 23 мільйони на днопоглиблення Одеського порту
25.02.2019   //  

Адміністрація Одеського морського порту 15 лютого за результатами тендеру замовила ТОВ «СМД-Інвест» днопоглиблення на 22,58 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виконають підчистку дна від наносів на внутрішній акваторії порту. Йдеться про  днопоглиблення з відвезенням ґрунту на 20-22 км орієнтовним обсягом 91 056 куб. м.

Отже, вартість днопоглиблення становить приблизно $9, або 248 грн. за кубометр.

У січні філія «Дельта-лоцман» ДП «Адміністрація морських портів України» замовила ТОВ «Спеціалізоване технічне бюро Азімут» днопоглиблення з вивозом ґрунту на принаймні вдвічі меншу відстань 8 км по $7, або 195 грн. за кубометр.

Крім того, у січні Миколаївський морпорт замовив фірмі «MDCL Mediterranean Dredging Company Limited» («MDCL», Кіпр) днопоглиблення з вивозом ґрунту на меншу до двох разів відстань 10-17 км у середньому по $8, або 211 грн.

Переможна пропозиція на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 19,03 млн грн.

Згадане «СТБ Азімут» не допустили до торгів. Фірма не підтвердила наявність приймача та ехолота і скопіювала документ із технічними вимогами з тендерної документації з виразами типу «має виконуватися» та «учасник повинен» замість ствердних виразів.

Єдиним допущеним конкурентом була компанія «China Harbour Engineering company Ltd.» («CHEC», Китай), причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Новомосковський «СМД-Інвест» належить дніпровцю Дмитру Демченку. У 2015 р. він був членом дільничної виборчої комісії від кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова.

У 2010 р. зі складу засновників фірми вийшов екс-директор Дніпропетровського облводоканалу Семен Шлаєн. До того ж року він володів ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління № 24», яке у 2016 р. виграло тендери «Укртрансгазу» на 237,05 млн грн.

Демченко раніше володів нині ліквідованими ТОВ виробничо-комерційна фірма «Сінтра», ТОВ «Спін Транс», ТОВ «Транспортно-експедиційна компанія «С-Тракс», ТОВ «Євросервіскар». В останній фірмі його партнерами були екс-депутат міськради Дніпра Ігор Білаковський та Сергій Краснопольський, який у 2010 р. йшов у мери Дніпра від «Союзу лівих сил», а в 2015 р. – у Дніпропетровську облраду від партії «Самопоміч».

Загалом із 2009 р. переможець отримав підрядів на 745,18 млн грн.