Комунальники Полтави із «заточками» замовили засіб проти амброзії на 3,6 мільйона
02.05.2024   //  

КП «Декоративні культури» Полтавської міської ради 24 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Алсвіт Плюс» засіб для боротьби з амброзією на 3,57 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Засіб «Амбростоп» виробництва полтавського ТОВ «Бішофіт МД» замовили по 30 грн/л.

Продавець «Vsvplus» на майданчику «Епіцентру» пропонує його по 91 грн/л, що втричі дорожче, а магазин «Green Decor» продає по 129 грн/л, що вчетверо дорожче від тендеру.

У березні Щербанівська сільрада Полтавського району замовляла «Амбростоп» по 60 грн/л, що вдвічі дорожче. А в липні 2023 року Хорольська міськрада замовляла його у ФОП Прядко Антоніни Іванівни по 80 грн/л.

Торік Микола Лисогор в виданні «Полтавщина» писав, що у Полтаві четвертий рік поспіль триває боротьба з амброзією розчином на основі мінералу бішофіту. Почалося все у 2018 році, коли тодішній депутат облради Валерій Прядко зацікавився винаходом професора аграрного університету Павла Писаренка, який запропонував використовувати бішофіт як метод боротьби з амброзією, а не викошувати її косою. Прядко втілив ідею професора і заснував фірму «Бішофіт МД», яка виготовляє «Амбростоп» під брендом «Екоточка».

Проте в експертів є певні питання щодо ефективності цього засобу в боротьбі з амброзією.

«Алсвіт Плюс» отримав замовлення без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов.

Для участі в тендері треба було підтвердити наявність складу якнайближче до місця поставки (адреса замовника по вул. Української Центральної Ради, 2). Також вимагалися два аналогічні договори з посиланням у «Прозорро». Тобто вони мали бути тільки з замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі». До них також вимагались посилання на портал публічних коштів «Spending», де розміщено інформацію про фактичну оплату за поставлений товар.

Аналогічна вимога оскаржувалась в АМКУ по іншій закупівлі, і колегія зобов’язала КП «Інженерний центр» Київради змінити тендерну документацію. Вимога щодо аналогічного договору із «замовником у розумінні Закону» є дискримінаційною, бо суперечить такому принципу здійснення закупівель як недискримінація учасників і обмежує коло учасників.

Ще вимагалось надати сертифікати на систему екологічного управління ISO 14001:2015, систему управління охороною здоров’я та безпекою праці ДСТУ ISO 45001:2019, систему енергетичного менеджменту ДСТУ ISO 50001:2020 і систему управління щодо протидії корупції ДСТУ ISO 37001:2018. Вони мали бути видані органом сертифікації, який на момент видачі акредитований Національним агентством з акредитації України (НААУ).

Нещодавно АМКУ оприлюднив перелік найбільш поширених «заточок», до яких відноситься підтвердження відповідності учасника вимогам ISO, які не стосуються предмета закупівлі, а також вимога, що сертифікати ISO мають бути видані органом, акредитованим НААУ.

Ігор Ляшко

КП «Декоративні культури» Полтавської міськради з вересня 2023 року очолює Ігор Ляшко, а відповідальною за закупівлю є Світлана Величко. Ігор Ляшко раніше працював у виконкомі Київської районної у місті Полтава ради на посадах завідувача організаційного відділу, заступника голови районної ради з питань діяльності виконавчих органів, керуючого справами виконкому. Крім того, був заступником начальника виробничо-технічного відділу в КП «Полтававодоканал». Також Ляшко є депутатом Київської райради від «Слуги народу».

Нагадаємо, у 2023 році мера Полтави Олександра Мамая звільнили з посади, адже Вищий антикорупційний суд визнав його винним в організації розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. Зараз обов’язки міського голови виконує Катерина Ямщикова.

Столичною «Алсвіт Плюс» Олександра Солов’яна зі статутним капіталом 900 грн із березня 2024 року керує Олександр Потележко. «Полтавщина» повідомляла, що ця фірма пов’язана із Михайлом Немировським (компанії ВКФ «СЕН», «СКМ Монтаж» та «Магнетто») та Ігорем Еренбургом (СТ «ЛЕОЛ»). Останній є депутатом Полтавської міської ради від партії «За Майбутнє» та очільником бюджетної комісії. Раніше засновницею і директоркою «Алсвіт Плюс» була Ольга Місійко з Броварів, а до того нею володів грек Асіміс Георгіос із Києва.

Виробником «Бішофіт МД» на чолі з Максимом Бичковим володіють полтавчани Михайло Немировський та Анна Прядко, дочка полтавського політика Валерія Прядка. У 2021 році його відправили за ґрати за корупційний злочин, але в 2023 році він опинився на свободі.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»