Експерти встановили неякісність «зимових» курток з Туреччини
31.08.2023   //  

Державна експертиза встановила невідповідність нормам зимових курток і штанів, придбаних Міністерством оборони у турецької фірми «Vector Avia». Про це повідомляється у судовій ухвалі Голосіївського райсуду по кримінальному провадженню Нацполіції №4202100000000622.

Слідчі вважають, що постачання вітровологозахисних зимових курток і штанів за договором № VV2022-M1908 не відповідали ні ТУ14.1-134-00034022-2016 «Куртка вітровологозахисна зимова КВВЗ» (зі змінами) та ТУ 14.1-135-00034022-2016 – «Штани вітровологозахисні зимові – ШВВЗ». Оскільки ж в договорі було вказано, що куртки мають відповідати так званим «робочим зразкам», то експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз перевірили і відповідність одягу, поставленого за договором№ VV2022-M1908 та додаткової угоди до нього. Та встановили, що куртки та штани не відповідають і технічному опису до договору.

Відтак, відповідно до висновку експертів КНДІСЕ від 8 березня 2023 року поставлені «куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові не можуть використовуватись за своїм цільовим призначенням».

Раніше «Дзеркало тижня» повідомило про поставку в Україну турецьких курток по контракту VV2022-M1908 вагою значно меншою, ніж притаманно якісним зимовим курткам. При цьому в Туреччині їхню ціну декларували 29 доларів за штуку, а Міністерству оборони надали інвойс з ціною курток вже 86 доларів.

Представники Міноборони намагались продемонструвати кілька курток, які б підтверджували їхню якість.

На засідання антикорупційного комітету Верховної Ради 23 серпня замміністра оборони Денис Шарапов приніс куртку з біркою, на якій був вказаний контракт М1708, а не 1908, як у журналістському розслідуванні.

На засідання антикорупційної ради при Міноборони 28 серпня також принесли кілька курток. У однієї з них також виявилась бірка, на якій номер партії 1708 було закреслено фломастером і дописано від руки номер 1908 (на фото ліворуч).

За словами замміністра Шарапова, фірма «Вектор авіа» у 2022 році отримала стовідсоткову передоплату по контракту 1908 на поставку зимового одягу на 30 мільйонів доларів (йшлось про поставку 100 тисяч курток і 100 тисяч штанів).

Ще по двом контрактам на поставку «зимових» курток і штанів з номерами 1808 і 1708 у вересні-жовтні 2022 року були зроблені попередні оплати на суми 15 млн доларів і 9 млн доларів відповідно. Про це свідчать документи, надані Шараповим народним депутатам.

Ціни поставки були значно вищими від роздрібних цін у магазинах Туреччини на військовий одяг.

За даними «Української правди», якраз під час отримання контракту, грошей та поставки до складу засновників фірми входив Олександр Касай. Це 26-річний гандболіст з Запоріжжя, племінник народного депутата від «Слуги народу» Геннадія Касая.

Геннадій Касай є членом оборонного комітету Верховної Ради. Цей комітет у серпні також розглядав питання поставок курток фірмою племінника Касая, однак не помітив жодних проблем.

Нині єдиним засновником і директором «Вектор авіа» є Роман Плетньов з Запоріжжя. Він також є співвласником ТОВ «Кийенергоінвест». Тут його партнерами є Анатолій Гатунок (колишній заступник начальника відділу капітального будівництва та технічного нагляду Генпрокуратури), Валерій Коноваленко та Наталія Миленька.

Наталія Миленька має нерухомість в тих самих будинках у Києві, де мають нерухомість колишній керівник Федерації гандболу України Владислав і Світлана Миленькі: по вул Богдана Хмельницького, 58-А і вул, Васильківська 100-А відповідно. За даними джерела «Наших грошей», Наталія і Владислав – це подружжя, а Світлана – мати Владислава.

Світлана Миленька – це бізнес-партнерка голови Офісу президента України Андрія Єрмака по ТОВ «М.Є.П.». Діяльність цієї фірми нині припинено, але вона працювала ще у 2021 році. Керівником фірми був батько голови ОП Борис Єрмак. Ще одним партнером у фірмі «М.Є.П.» був росіянин Рахамім Ємануілов.

Рахімім Емануїлов – це товариш батька голови ОП Бориса Єрмака. У 70-80-х роках минулого сторіччя він працював перекладачем в посольства СРСР в Ірані та у торговому представництві в Афганістані. Після обрання президентом РФ Володимира Путіна Емануїлов брав участь у заходах дискусійного клубу «Валдай», на майданчику де Путін заявляв, що НАТО з території України загрожує Росії.

Андрій Єрмак і Рахамім Емануїлов також були бенефіціарами ТОВ «Медійна група європейського партнерства». У цій фірмі їхнім партнером був Денис Шарапов. Це нинішній заступник міністра оборони, який і захищав контракт Міноборони на поставку турецьких курточок з фірмою «Vector avia».

Юрій Ніколов, «Наші гроші»