В Ірпені дорожню сіль хотіли купити на 40% дорожче ніж в Борисполі (додано)
03.02.2023   //  

Мер Ірпеня Олександр Маркушин

(додано повідомлення про перевірку цієї закупівлі та розрив угоди з постачальником)

КП «Управління житлово-комунального господарства «Ірпінь» Ірпінської міської ради 31 січня за результатами тендеру замовило компанії «Торговий дім «Кип і Ко» солі для посипання доріг на 5,67 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч в Ірпінь насипом поставлять 450 т дорожньої солі вищого сорту крупністю 3 без протизлежувальних добавок по 12 602 грн за тонну. Виробником буде чеська «K+S Czech Republic a.s.». Товар поставлятимуть за два дні після заявки та оплачуватимуть за 20 днів після поставки (при затримці фінансування чи відсутності коштів – 180 банківських днів).

На інших торгах Київщини зі строком поставки до кінця року – дорожня сіль дешевша.

Наприклад, Бориспільська міськрада у січні замовила іншій фірмі сіль на 42% дешевше – по 8 899 грн за тонну. Вона містить 150 мг протизлежувальної добавки фероціанід калію на тонну. Виробником є румунська «SC Renaissance Star Srl». Тут сіль насипом поставлятимуть протягом трьох робочих днів після заявки та оплачуватимуть за десять банківських днів після поставки за умови наявності коштів, виділених на цю закупівлю.

Також днями комунальники Тетієва замовили іншій фірмі трохи румунської солі насипом із такою ж добавкою на 40% дешевше – по 8 990 грн за тонну. Цього разу товар будуть оплачувати за сім банківських днів після поставки, а за відсутності коштів – за три місяці.

Чехія знаходиться вдвічі далі від Київщини, ніж Румунія. Однак «Київпастранс» замовив німецьку сіль з добавкою на 13% дешевше – по 11 200 грн за тонну. І це незважаючи на те, що Німеччина ще далі, а сіль має поставлятися не насипом, а в мішках вагою 50 кг.

На тендері єдиним конкурентом була столична фірма «А.Т. Смарт Трейдинг» директорки Ірини Антонової. Він запропонував на 9% нижчу ціну в 5,20 млн грн, але його відхилили за сіль з умістом протизлежувальної добавки. Крім того, суперник не подав довільну довідку про ваговий комплекс для зважування товару і тарування автівок. Також фірма завантажила документи про походження товару без перекладу, підпису і печатки, а також договір між виробником та нею і «Фірма Каре», який скінчився 31 грудня 2022 року. До того ж, вона підписала пропозицію удосконаленим електронним підписом замість кваліфікованого.

Відхилена фірма звернулась до Держаудитслужби, заявивши, що всі недоліки підлягали усуненню протягом доби, а обмежень стосовно протизлежувальних добавок у тендерній документації не було. ДАСУ почала моніторинг і запитала в замовника, як той визначив технічні характеристики товару та очікувану вартість. Замовник відповів, що інформацію про технічні характеристики взяв зі специфіки предмета закупівлі, а очікувану вартість розрахував із трьох комерційних пропозицій. Їх надіслали «Торговий дім «Кип і Ко» (12 800 грн/т) і львівські фірми «Зіо-спорт» (12 600 грн/т) та «Діа Лін» (13 400 грн/т).

Столичний «Торговий дім «Кип і Ко» належить директору Петру П’яткову з Алчевська Луганської області. Видання «20 хвилин» писало, що його мати Наталія Пяткова очолює окупаційну адміністрацію Алчевська. За даними видання, Пяткова є троюрідною сестрою колишнього голови так званої «ЛНР» Ігоря Плотницького, а після його відходу від справ працювала з командою його наступника, ще одного зрадника України Леоніда Пасічника.

Керівником КП «Управління житлово-комунального господарства «Ірпінь» є Сергій Скрипник.

Мером Ірпеня є Олександр Маркушин, обраний від партії «Нові обличчя». Лідером цієї партії є Володимир Карпюк, колишній мер Ірпеня.

Після публікації цієї інформації міський голова Ірпеня Олександр Маркушин видав розпорядження про перевірку діяльності КП «УЖКГ «Ірпінь» в частині закупівлі солі у «КиП і Ко» по вищеописаному контракту. Цей документ отримав та передав «Нашим грошам» телеканал «Київ» після виходу на ньому програми, присвяченій цій закупівлі.

Згідно розпорядження, має бути створено робочу групу для проведення фінансово-господарської діяльності «Ірпеня» по цій закупівлі. Відносно директора управління Сергія Скрипника має бути проведено службове розслідування, та на період проведення перевірки відсторонено від здійснення повноважень.

Договір закупівлі розірвано 3 лютого.

Анна Сорока, «Наші гроші»