«Ощадбанк» заточив торги під Форди від Джуринського і підняв єврову ціну на 22% в контракті на 415 мільйонів (додано)
11.01.2023   //  

(додано повідомлення адвокатів ТОВ «ВіДі Юнікомерс»)

АТ «Ощадбанк» 26 грудня за результатами тендеру уклало угоду з компанією «ВіДі Юнікомерс» про закупівлю броньованих транспортних засобів спеціального призначення на 10,69 млн євро, або 415,30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2023 року поставлять 110 панцерованих оперативних інкасаторських автомобілів виробництва компанії «Реформ» на базі Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB по 97 тис євро, або 3,78 млн грн. Аванс складає 80%, а решту 20% оплатять після поставки.

Автомобілі матимуть пасажирський і вантажний відсіки, внутрішнє сталеве панцерування пасажирського відсіку класу захисту ПЗСА-3, евакуаційний люк, інкасаторський сейф, сейф тимчасового зберігання цінностей, систему відеонагляду, сигнальні пристрої тощо.

Півроку тому, в червні 2022 року «Ощадбанк» замовляв «ВіДі Юнікомерс» такі автомобілі виробництва «Реформ» із такими ж умовами оплати на 22% дешевше – по 80 тис євро. А до повномасштабного вторгнення, у серпні 2021 року «ВіДі Юнікомерс» продавала йому такі автомобілі виробництва «Цітіус С» з авансом 70% на 43% дешевше – по 68 тис євро.

Пропозиція «ВіДі» не була найдешевшою на торгах. Аукціон виграла «Німецько-українська фірма «ДУАЦ» із нижчою на 4% ціною. Однак її відхилили. Її шасі Renault Master не відповідало вимогам документації торгів і технічного завдання. Замовник вимагав шасі Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB, хоч і вказав, що учасник може запропонувати кращий товар.

При цьому ще до аукціону «Віннер Автомотів» скаржилась замовнику, що той не вказав «або аналог/еквівалент» і що його технічним вимогам відповідає єдине шасі Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB. Банк відповів, що він не є замовником у розумінні закону «Про публічні закупівлі» та що йому треба автомобілі саме з такими характеристиками.

Компанія «ВіДі Юнікомерс» входить у групу «ВіДі Груп» Віталія Джуринського.

За часів керівництва «Ощадбанком» Сергієм Наумовим з 2020 року банк уклав угоди з «ВіДі юнікомерс» на придбання броньовиків  на 796 млн грн. В 2018-2019 роках у «Прозорро» не було даних про закупівлі «Ощадом» броньовиків, у 2016-2017 були на 278 млн грн.

*******

Після публікації цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від адвоката О.Ю.Кожокар. У ньому наведено «більш повну інформацію щодо предмета Публікації, з якої слідує обґрунтованість умов та результатів закупівлі, зокрема і укладення договору із учасником закупівлі – ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС».

(1) Обґрунтованість підвищення цін у порівнянні із попередніми періодами внаслідок подорожчання безпосередньо шасі, інших матеріалів та їх логістики.

У Публікації вказано про підвищення ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС» цін на інкасаторські броньовані автомобілі з панцеровим захистом з типом кузову «шасі з броньованою кабіною та броньованою надбудовою» на базі шасі Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB, які є предметом закупівлі, у порівнянні із червнем 2022 року (на 22% дешевше від поточної ціни) та серпнем 2021 року (на 43% дешевше від поточної ціни).

Проте, не вказано, що таке підвищення спричинене об’єктивними обставинами, а саме підвищенням вартості шасі та комплектуючих, необхідних для виробництва інкасаторських броньованих автомобілів з панцеровим захистом, а також їх логістики з огляду на обмеження, спричинені військовими діями в Україні. Зокрема, за інформацією (http://surl.li/fikgv), наданою імпортером шасі Ford Transit ТОВ «Віннер імпортс Україна, Лтд» у відповідь на адвокатський запит (http://surl.li/fikng), роздрібна вартість шасі з червня 2021 року по грудень 2022 року зросла на 19%, а вартість доставки в Україну через військові дії зросла у 3,5 рази.

Крім того, згідно інформації (http://surl.li/fikoa), наданої ТОВ «РеФорм», виробника інкасаторських броньованих автомобілів з панцеровим захистом, з яким співпрацює ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС», у відповідь на адвокатський запит (http://surl.li/fikoh), через високий попит на військові потреби, в рази зросла вартість матеріалів, необхідних для бронювання, таких як балістична броньована листова сталь і бронескло кулетривке безосколкове.

Відповідно, запропонована ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС» вартість інкасаторських броньованих автомобілів з панцеровим захистом є обґрунтованою, як і її підвищення у порівнянні із попередніми періодами.

Таким чином, Публікація безпідставно і маніпулятивно акцентує увагу саме на піднятті вартості ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС», натомість не даючи такої оцінки пропозиції ТОВ «Німецько-українська фірма «ДУАЦ», яке запропонувало майже таку саму вартість (менш ніж на 4% менше) за автомобіль з іншими технічними характеристиками (що додатково підтверджує загальну тенденцію подорожчання), та взагалі не згадує про третього учасника закупівель, ТОВ «Цітіус С», який запропонував вищу, аніж ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС», ціну за інкасаторські броньовані автомобілі з панцеровим захистом на базі аналогічного шасі – Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB.

(2) Обґрунтованість вимог до шасі, на базі яких мають бути поставлені броньовані інкасаторські автомобілі із панцеровим захистом.

У Публікації стверджується, що «Аукціон виграла «Німецько-українська фірма «ДУАЦ» із нижчою на 4% ціною. Однак її відхилили. Її шасі Renault Master не відповідало вимогам документації торгів і технічного завдання. Замовник вимагав шасі Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB, хоч і вказав, що учасник може запропонувати кращий товар».

Це твердження також подається маніпулятивно, без надання належної оцінки та таким чином, що створюється хибне враження про порушення процедури закупівель.

Перш за все, ТОВ «Німецько-українська фірма «ДУАЦ» не могло «виграти аукціон», оскільки пропонувало автомобілі на базі шасі Renault Master, які не відповідали умовам Документації торгів.

При цьому слід враховувати особливості інкасаторських броньованих автомобілів з панцеровим захистом, які є предметом закупівлі у даному випадку. Мова йде про тип кузову «шасі з броньованою кабіною та броньованою надбудовою», який характеризується інноваційністю та подальшою економією витрат при експлуатації, зокрема, внаслідок наступного:

  • сучасна конструкція з кузовом на базі шасі з рамою, на яку інтегрується спеціальний кузовнадбудова, який є одночасно капсулою та сейфом;
  • це надає перевагу збільшеного внутрішнього обсягу сейфів – більше ніж 6-7 кубічних метрів цінних вантажів та набагато більшу вантажопідйомність у порівнянні з суцільнометалевими фургонами;
  • таким чином забезпечується перевезення удвічі більшого обсягу цінностей у порівнянні зі стандартним фургоном, за ту саму кількість часу;
  • відповідно, такі інкасаторські автомобілі на базі шасі забезпечують великим операторам ринку інкасації економію витрат на експлуатацію автомобілів.

Міжнародний досвід операторів ринку країн ЄС, США та Канади (Brinks, G4S, Securitas, Loomis) показує, що понад 60% інкасаторських парків броньованих автомобілів побудовано саме на базі шасі з броньованою кабіною та броньованою надбудовою.

Виготовлення таких інкасаторських автомобілів з панцеровим захистом вимагає певних технічних характеристик, яким оптимально задовольняє саме шасі Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB. Відповідне порівняння щодо шасі Renault Master та Ford Transit наведене нижче:

Показник Renault Master* Ford Transit
Довжина колісної бази за схожої довжині автомобіля (не більше 6200 мм) без переобладнання 3682 мм 3954 мм
Повна вага ≤ 4500 кг 4700 кг
Максимальне

навантаження на задню вісь

3200 кг 3300 кг
Номінальна вантажопідйомність (до встановлення надбудови) 2451 кг 2950 кг

 

* інформація (http://surl.li/fikon), наведена у пункті 1, надана ТОВ «Віннер Автомотів» у відповідь на адвокатський запит (http://surl.li/finlt). Решта даних щодо шасі Renault Master наведена згідно відкритих джерел (https://www.renault.ua/vans/master.html), виходячи із даних, зазначених для автомобілів співставної довжини.  

Таким чином, у моделі  Ford Transit довша колісна база, більше допустиме навантаження на задню вісь та більша номінальна вантажопідйомність. А це саме ті фактори, які покращують як ергономіку компонування транспортного засобу, так і експлуатаційні характеристики вже виготовленого броньованого інкасаторського автомобіля. При переобладнанні виникає складне завдання розподілення навантаження на осі (передню та задню), щоб в процесі експлуатації не виникало надлишкового навантаження на осі, а саме на механізми та з‘єднання деталей осі, що призводить до передчасного виходу з ладу та необхідності ремонту. Завдання з розрахунку навантаження буде виконати легше при довшій колісній базі, оскільки у такому випадку легше спроектувати конструкцію транспортного засобу, який би задовольняв одночасно всім вимогам, а саме: розподілення навантаження між осями шасі, навантаження на кожну вісь, допустиму повну масу транспортного засобу та корисне навантаження після переобладнання.

Крім того, автомобіль з більшою базою краще підходить для компонування, розподілу ваги, що в свою чергу забезпечує більш плавну їзду по нерівностях та знижує ризик заносу у поворотах.

Додатково слід зазначити, що, хоча у Публікації зазначається про подання ТОВ «Віннер Автомотів» скарги (вимоги) щодо умов закупівлі, а саме з метою отримати допуск автомобіля марки Renault до тендеру, за інформацією, отриманою безпосередньо від ТОВ «Віннер Автомотів», воно вважає вимоги вичерпаними і не має подальших скарг або претензій щодо самої закупівлі.

(3) Наявність у ТОВ «РеФорм», виробника броньованих інкасаторських автомобілів з панцеровим захистом, із яким співпрацює ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС», необхідної документації, матеріальнотехнічної бази та штату працівників.

ТОВ «РеФорм» виробник броньованих інкасаторських автомобілів з панцеровим захистом на базі шасі Ford Transit, із яким співпрацює ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС», надало інформацію стосовно наявності у нього необхідної документації, матеріально-технічної бази та штату працівників, які забезпечують можливість виготовлення броньованих інкасаторських автомобілів з панцеровим захистом, які є предметом закупівлі, зокрема:

  • наявність робочо-конструкторської документації на проведення переобладнання моделі шасі Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB, захист панцеровий інкасаторських патомобілів, клас захисту ПСЗА-3, що виготовляється серійно з 11 червня 2021 року за конструкторською документацією RFRM.301240.041, що підтверджується Сертифікатом відповідності №056467 серія ДЦС;
  • наявність сертифікату відповідності на бронювання (панцеровий захист) згідно вимог ДСТУ 3975-2000 на модель шасі Ford Transit;
  • наявність Технічних умов ТУ У 29.1-37496722-006:2020 від 26 жовтня 2020 року «АВТОМОБІЛІ ВАНТАЖНІ «РЕФОРМ», що затверджені 14 жовтня 2020 року Директором ТОВ «РеФорм», погоджені Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Висновок санітарно-епідеміологічної експертизи від 2 липня 2020 року №12.2-18-2/14748), Головним Сервісним центром МВС України (Лист від 12 жовтня 2020 року № 31/23892), ДП «ДЕРЖАВТОТРАНСНДІПРОЕКТ» (висновок науково-технічної експертизи від 24 вересня 2020 року № 1ю24-17-20/1464), перевірені на відповідність чинному законодавству ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» (26 жовтнявнесено до книги обліку за № 02568182/003817);
  • отримання сертифікату відповідності щодо індивідуального затвердження завершеного колісного транспортного засобу відповідно до «Порядку затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання» для кожного завершеного виробу ТОВ «РеФорм»;
  • наявність необхідної документації для сертифікації сейфів тимчасового захисту цінностей за класом «0» згідно ДСТУ EN 1143-1:2019 (п.п. 4.1.; 4.2.1 4.2.3 0 4.2.5.), що підтверджується Сертифікатом відповідності №056575 Серія ДЦС, зареєстровано в реєстрі ОС ДЦС ЗОП за № ДЦС ЗОП.1.1О071.0065-21, виданим державним центром сертифікації засобів охоронного призначення Департаменту поліції охорони, на підставі протоколу ПР№78С/2021 від 09 червня 2021 року (ВЛ ТЗОП ДЦС ЗОП ДОП, атестат про акредитацію № 20693 від 30 листопада 2020 року), сертифікатом на систему управління якістю від 11 червня 2021 року з терміном дії до 1- червня 2024 року № UA.C.462-21 (ДП «Укрметртестстандарт», атестат акредитації № 8О020);
  • наявність як готових, так і таких, що перебувають у виробництві, транспортних засобів – інкасаторських автомобілів з панцеровим захистом на базі моделі шасі Ford Transit, клас захисту ПСЗА-3;
  • наявність виробничих, офісних та складських приміщень площею понад 5000 м.кв.;
  • наявність загального штату працівників, який нараховує понад 250 осіб
  • виготовлення за час своєї роботи понад 3000 спеціалізованих автомобілів для різних сфер діяльності, у тому числі інкасаторських автомобілів з панцеровим захистом на базі моделі шасі Ford Transit Chassis Cab MCA 470 L3 LWB з типом кузову «шасі з броньованою кабіною та броньованою надбудовою» протягом 2021 – 2022 років;
  • здійснення виробництва спеціальних та спеціалізованих комерційних автомобілів, у тому числі броньованих інкасаторських автомобілів на базі Ford Transit у відповідності до «Рекомендацій та директив Ford Motor Company» (переліку правил та методичних рекомендацій із виконання переобладнання базових автомобілів, які висуває імпортер базових автомобілів для збереження гарантії виробника на базовий Ford, ТОВ з ІІ «Віннер Імпортс Україна, Лтд», що забезпечує збереження гарантії на переобладнані автомобілі у повному обсязі, у строки та кілометри пробігу аналогічно базовим автомобілям до переобладнання.

 

Також адвокат вимагає видалити слова «від Джуринського» із заголовку Публікації, оскільки вважає це недостовірною інформацією:

«Віталій Олександрович Джуринський є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС», не є уповноваженою або службовою особою вказаного товариства, не здійснює господарської діяльності і не має відношення до відповідних автомобілів Ford. Виробником шасі Ford Transit є Ford Motor Company (або пов’язана особа), їх постачання ТОВ «ВІДІ ЮНІКОМЕРС» здійснює ТОВ «Віннер імпортс Україна, Лтд», а виготовлення броньованих інкасаторських автомобілів шляхом переобладнання шасі Ford Transit здійснює ТОВ «РеФорм».

«Наші гроші» не змінювали заголовок.

Анна Сорока, “Наші гроші”