У Ростові запчастини на автобуси подорожчали в 4 рази, а гальм взагалі немає
04.07.2022   //  

У березні, коли на російську економіку почали тиснути санкції, департамент транспорту Ростова заявив, що ростовськими вулицями їздять вітчизняні НЕФАЗи, ЛіАЗи та ГАЗи. Водночас, як зсувало видання «161.RU», від проблем із запчастинами це не врятувало.

«Ось автобус Курганського автозаводу (КАвЗ) — він має мости фірми DANA — німецькі, двигун Cummins — зібраний у Китаї американець. У НЕФАЗів передні мости – ZF (Німеччина), задні – RABA (Угорщина), двигун – Mercedes або, так, російський КАМАЗ. Коробки у них фірми Voith (Німеччина)», — розповідає про свої автобуси представник одного із ростовських перевізників.

За його оцінкою, запчастини подорожчали втричі-вчетверо. Аналогічна ситуація з мастилами, які використовують на автобусах на газі. «Метанові» автобуси особливо сильно страждають від дефіциту — не вистачає свічок та бронепроводів. Якщо вони і є, то коштують у рази дорожче.

Радник президента Торгово-промислової палати Ростовської області Юрій Корнюш стверджує, що після запровадження санкцій запчастини в країні подорожчали на 60-70%. Шини підскочили у ціні на 40–80%, вартість робіт подорожчала на 20%.

«І ціни на запчастини продовжують зростати, — наголошує Корнюш. — Через це зростають ціни на техобслуговування».

За словами експерта, на ціни впливає низка факторів. По-перше, у 2,5 рази піднялися ціни на алюміній та пластик. По-друге, подорожчали логістичні послуги, а ланцюжки постачання товарів подовжилися в рази. Налагодження виробництва складних вузлів та агрегаторів у Росії, на думку експерта, може тривати мінімум 5-7 років.

Корнюш додав, що громадський транспорт у містах Росії і так страждав від сильної зношеності та недостатнього оновлення рухомого складу. Технічна надійність та безпека автобусів і так не дотягувала до потрібного рівня. Санкції посилюють проблему.

«На автобуси КАВЗ зараз взагалі не можемо знайти гальмівні диски, — веде далі представник АТП. — Я три місяці тому звертався у дилерський центр. Він оптимістично налаштований, але знайти нічого не може. Останній диск нам поставили на початку року. Ми його замовляли на початку грудня 2021-го, а він прийшов лише у січні. Після лютого нічого не отримували. У нас один КАВЗ вже стоїть через це. Півтора місяці не можемо знайти дисків».

Представник іншої фірми-перевізника підтверджує, що запчастини купують утридорога. Його підприємство не може знайти форсунки.

Разом із запчастинами дорожчають і автобуси. За словами одного із співрозмовників «161.RU», з початку року ціна, наприклад ЛіАЗів, зросла з 10 до 20 мільйонів рублів. Машини інших виробників також піднялися в ціні.