Російські стоматологи піднімають ціни: купують імпортні матеріали в рази дорожче, але на вітчизняне не переходять
27.06.2022   //  

Практично всі матеріали, розхідники, сировина та обладнання, що використовуються у російській стоматології, приходять з-за кордону, переважно з Європи. На сьогодні російські стоматологи зіткнулися зі значними труднощами при закупівлі вказаних матеріалів, внаслідок чого продовжує зростати вартість їхніх послуг. Однак, незважаючи на такі труднощі на вітчизняні обладнання і препарати вони не переходять через погану якість, передає «Сибір.Реалії».

Власниця стоматологічної клініки у Красноярську Інна розповідає, що за всієї любові до пацієнта тримати колишні ціни неможливо.

«Самі поміркуйте: ні для кого не секрет, що 90% матеріалів та обладнання у всіх клініках без винятку імпортні. А реабілітаційна частина – імплантологія, протезування – побудована на імпорті на 100%. Пломбувальний матеріал, відтискні маси, цемент для пломб і фіксації коронок, самі імпланти, шовні матеріали – все імпортне. Навіть метал для коронок і той не наш, а німецький. Прямих санкцій на все це поки що немає, але ланцюжки поставок зруйнувалися, відповідно виникли проблеми і з асортиментом, і з цінами», – пояснює вона.

Як приклад вона наводить американський пломбувальний матеріал Filtek, який «до санкцій коштував 1800, а зараз дешевше за 4300 не знайти». «Але попит все одно є, бо жодна клініка не хоче ризикувати репутацією» – наголошує вона.

«Переходити на вітчизняні аналоги ми поки що не готові – їхня якість поступається імпортним оригіналам. Подивилися, що пропонують із російських. Чесно кажучи, із зарубіжними матеріалами поки що жодного порівняння. Нашим виробникам ще зростати і зростати, а нам ризикувати не хочеться. Ми ж не хочемо, щоб клієнт повернувся до нас через тиждень, наприклад, з пломбою, що випала», – зазначила Інна.

За її словами, в американських, німецьких, японських матеріалах вони були впевнені, а з російськими поки що – «російська рулетка».

«Причому не з одним патроном у барабані, а навпаки, коли лише один постріл пройде повз. Може, пощастить і постоїть пломба, але 90%, що ні. Тому продовжуємо працювати з імпортом та вимушено підвищуємо прайс», – вказує вона.

«Думаю, до кінця року нам доведеться подвоїти ціни, перш за все на незнімне протезування – коронки, вініри, бюгельні протези і т. д… Якщо й будуть клініки, які не піднімуть ціни, то це лише ті, хто готовий утримувати пацієнта на шкоду якості. Іншого варіанта просто немає», – підсумувала Інна.

Щодо низької якості матеріалів російського виробництва колегу підтримав Ілля Шумаков, імплантолог, стоматолог-ортопед із Новосибірська.

«Щодо російських матеріалів… Гутаперчі, стоматологічного силікону, наскільки мені відомо, у нас взагалі немає. А що є… Скажімо так: мені чудово відомо, якої воно якості. Іноді я використовував наші матеріали, але для проміжних робіт. На те, щоб поставити тимчасову пломбу, вони годяться, але постійну – ні. Відбиткові маси, цементи, пломбувальні матеріали – все це не таке за якістю, як потрібно. Композит не тримається, працювати з ним незручно. А вітчизняні анестетики… Жоден стоматолог, який себе поважає, їх не використовує. Це страшний сон: перейти назад на лідокаїн у великих п’ятикубових шприцах із товстими голками. Сподіваюся, до цього не дійде», – зазначив він.

У свою чергу Ігор Родін, ортопед, головний лікар та власник мережі стоматологічних клінік у Тюмені теж не вірить, що в Росії спрацює імпортозаміщення і російські стоматологи перейдуть на вітчизняні матеріали. «Частково санкції – це добре, ми починаємо трохи ворушитися, але до стоматології справа дійде ще не скоро», – зазначив він.

При цьому Родін розповів, що вони намагаються закуповувати матеріали, де можуть. «Зараз у мене співробітник полетів у Туреччину у відпустку, вже домовилися, що там за готівку купить видатковий матеріал, 2 коробки, за стандартною ціною», – розповів він.

Між тим видання також зазначає, що лікарі і пацієнти намагаються шукати виходи із ситуації, коли послуги сильно подорожчали.

«Не здивуюсь, якщо скоро людям доведеться брати кредити заради походу до стоматолога», – каже Ольга Керімова, мешканка Красноярська.

Вона розповіла, що їй потрібно поставити два імпланти, але вільних грошей на це зараз немає. У результаті вони домовилися з лікарем, що вона зараз оплатить матеріали, а за роботу заплатить пізніше.

«Тоді він (лікар – ред.) мені зарезервує американські імпланти – у цій клініці встигли їх закупити, доки все не почало зникати. А поставлять мені їх згодом, коли будуть гроші. Дуже вдячна лікарю за розуміння та чуйність. Не хочеться дотягнути до того, що доведеться ставити наші російські. Я ще пам’ятаю, що таке радянська стоматологія, ці пломби жовті пам’ятаю, зуби залізні. Ні, дякую, повертатися в СРСР не хочеться», – зазначила Ольга Керімова.