Красноярськ: «Продукти подорожчали так, що з глузду з’їхати можна»
30.03.2022   //  

З огляду на падіння курсу рубля і запроваджених проти Росії санкцій у цій країні почалося глобальне зростання цін. За даними Центробанку РФ, понад 40% компаній у найближчі три місяці очікують на подорожчання своєї продукції – це рекорд за всю історію спостережень. Тим часом різке підвищення цін у продуктових магазинах покупці фіксують уже зараз, повідомляє «Сибір.Реалії» про ситуацію в Красноярську (для переведення рублів в гривні діліть цифри приблизно на 3).

Розповідає мешканка Красноярську Ірина Левашова.

– Останнім часом я хворіла, тож дуже довго, майже місяць, ніде не бувала. Усі продукти закуповував чоловік. А вчора ми, нарешті, поїхали по магазинах разом, я подивилася на ціни – і, вибачте, просто охрєнєла. Овочі та фрукти подорожчали так, що збожеволіти можна. Помідорів менше ніж за 350 руб взагалі немає ніяких – ні китайських, ні тепличних. Якщо щось пристойніше, то й під 400 коштує. Азербайджанські помідори – ще дорожчі.

Найдешевші огірки – кемерівські, вже ледве живі – вони по 148, трохи кращі – 240. Звичайно, без помідорів та огірків у березні можна й обійтися, не помреш. Але найприкріше, що найдорожче тепер коштують овочі повсякденного попиту. Вони виросли в ціні в кілька разів, причому повсюди.

Картопля задрипана, брудна – 66 руб за кг. Морква, правда, мита, – 156. Найзвичайніший буряк – 105. Причому на ньому написано – Сухобузимо, Назарово, Мінусинськ, жодних тобі Бразилій. Це все наше, російське. Тож звідки така ціна? Вони що там, у Назаровому, людям зарплати у доларах платять? Сумніваюсь. У рублях, якщо платять загалом. А ціни піднімають та не соромляться. Як-то кажуть, кому війна, а кому мати рідна… Це просто мародери, які намагаються вхопити момент – і все.

Добре, можна обійтися без цвітної капусти, брокколі та інших овочів, які ми їмо не кожен день. Але як уникнути звичайної свіжої капусти? Найдешевша, що ми знайшли – 125 за кг. В інших магазинах ще дорожче – 164 за кг мінусинської капусти. Раніше ми на 200 купували капусти на засолення на всю зиму. А вчора я подивилася на ці 164 за кіло – і так розлютилася, що не стала брати.

– Чи залишилися у продажу якісь овочі за старою ціною?

– Хіба що цибулю можна купити поки що дешевше. Вона поки що в межах 50-70 руб за кг, дорожче не коштує. А ось кримська цибуля – вже охрєнєть, 260 із чимось. Редиска – 300. Часник китайський – 396. На салати взагалі непідйомна ціна. У «Метро» замовили «Айсберг» – обійшовся майже 500, і це навіть не за кіло, за 450 г. У нас у магазині біля будинку вся зелень – зелена цибуля, петрушка, кріп – все коштує 450 за кг. Ціни такі, що не підступитись.

Я вже не кажу про екзотичні продукти. Вони й раніше були дорогими, а зараз тим більше. Банани ще недавно коштували 74, тепер 180. В’єтнамський кешью був 800–900 за кг, тепер 1790. Бразильський горіх коштував до тисячі, зараз 1590. Найдешевші волоські горіхи – молдавські, 1200. Та що там, навіть очищені в ціні у кілька разів: вони коштували 180, потім 250, а зараз уже 770 рублів за кг.

Подивилася вчора, як люди беруть цю брудну, зачухану картоплю по 66 рублів за кіло. Набирають потроху, у пакетик, не більше кілограма, зважують, на терези уважно дивляться… Капусту тепер ріжуть на частини, бо качан повністю вже ніхто не купить. Хто візьме, якщо він важить 2-3 кг, а найдешевша ціна – 125 рублів за кг? Скільки цей борщ обійдеться? Пекінську капусту і раніше різали навпіл, а тепер ріжуть звичайну, і це зводить з розуму. Я другу добу не можу прийти до тями.

– А що на другому місці за подорожчанням?

Крупи. Ціни мене вбили наповал. Візьмемо, наприклад, пшоно – це завжди була найдешевша крупа. Ніколи дорожче ніж 25-30 рублів не коштувала. А зараз – 91. Причому не за кілограмову пачку, а за 900 чи 800 р. Горох я вчора колотий для супу купила – 92 рублі за 800 г. Манка коштувала 15–20 за кг, а тепер 66 за 800 г. Рис та гречка перевалили за 200 за кіло. Рис «Національ», пачка 900 г – 187. Гречка «Національ», пачка 700 г – 204. А є й дорожче.

Борошно «Макфа» тепер 84 рублі за кг. Цукор дають в одні руки майже за старою ціною, по 69,99, лише 2 кг. Якщо хочеш більше, то й плати дорожче. Згущене молоко, яке раніше коштувало залежно від виробника 70, 80 або 90, вчора бачили по 156. А це ж наші продукти, російські, не чиїсь. Зло бере страшно.

Ми спеціально заїхали до магазину «Білоруські продукти» на Годенко, 3. Раніше я там завжди купувала казахську лагманну локшину, вона мені дуже сподобалася за якістю. Зараз подивилася – і очманіла. 200 г цієї локшини коштують майже стільки ж, як раніше, 93, але упаковка стала вдвічі меншою. Завжди були упаковки по 450-500 г, а зараз – 200-250 г.

І так багато з чим. Звернула увагу на данонівські сири – до речі, також нашого, російського виробництва. У них ціна залишилася в тих же межах, що й раніше, але коробочка стала вдвічі меншою. Задирати ціну виробники не стали, просто зменшили обсяг. З шоколадом та сама історія. Береш плитку, яка раніше важила 100 г, а там уже немає ста – є 72, 75, 80, 90 чи 93 грами.

І з олією рослинною так само. Знайдеш дешевше, ніж по 150 за пляшку, придивишся – а там немає літра. 0,87 л чи 0,9 л, але не літр. А яйця тепер трапляються у лотках по 6 штук. Раніше завжди було по 10, потім стало 9, а тепер до шести дожили. Ніяк не думала, що на нашому житті таке повториться і ось дочекалися, – каже Ірина Левашова.

 

Те, що виробники та продавці вважають за краще «утримувати» ціни, знижуючи реальну вагу товару, зазначив і красноярець Костянтин Вєдєнєєв:

– Ми весь час замовляємо продукти в «Ленті» та «Метро». Так там з’явилася дуже дивна структурна одиниця ваги – 300 г. Дивишся ціну на лимони, наприклад – і здається, що не дуже дорого. Але коли розумієш, що це ціна за 300 г, навіть не за півкіло, тоді перерахунок призводить до шалених цифр. Щоб не відлякати, цінник тепер виставляють за меншу порцію товару.

Друга тенденція останнього часу – те, що заздалегідь проведено поділ на продукти різного класу. Це почалося досить давно, але зараз набуло регулярного характеру у всіх магазинах. Те, що раніше викидали, тепер має назву «економклас». Картопля, кількість бруду на якій можна порівняти з вагою самої картоплі, дрібна і брудна морква, жухлий буряк – все це лежить у магазинах окремо як «економклас». І люди беруть, а що їм залишається за таких цін? – каже Костянтин.