Боротьба одних енергетиків Зеленського проти інших енергетиків Зеленського
15.02.2022   //  

На боці Ріната Ахметова грають прем’єр-міністр Денис Шмигаль та міністр енергетики Герман Галущенко.

Війна на ринку електроенергії в Україні почалась через різке зниження ціни на оптовому ринку ледь не вдвічі. На початку лютого держава наказала «Енергоатому» включити усі 15 наявних в Україні атомних енергоблоків. І так вони працюють вже другий тиждень. Це дозволило «Енергоатому» заявити, що «вперше за всю історію атомної енергетики України ДП «НАЕК «Енергоатом» працює всіма 15-ма енергоблоками одночасно» (насправді не вперше, але зараз не про це).

На боці голови НКРЕКП Валерія Тарасюка – голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус та здоровий глузд.

Справа в тому, що це включення зробили у аномально теплому лютому. Коли вже стало зрозуміло, що через дуже теплу та дощову зиму нам вдасться пройти опалювальний сезон без віялових відключень. Навіть газ з підземних сховищ стали підіймати вдвічі повільніше, ніж у січні. Тобто великої потреби у ажитації вже не було (і до причин цього включення ми ще повернемось у розділі «Хто винен»).

Але тим не менш ажитація відбулась. Та включення всіх блоків АЕС у додаток до білоруського імпорту призвело до профіциту електроенергії на гуртовому ринку, і вона відразу подешевшала з 2,60 до 1,90 грн за кіловат.

Це настільки значне подешевшання, що фактично енергія почала коштувати на рівні її собівартості на теплових електростанціях. Тобто ДТЕК та державне «Центренерго» почали працювати ледь не в збиток. А це вже справжній гвалт. Бо якщо у ТЕС нема грошей, то вони не купують вугілля і ризикують повністю зупинитись.

Однак на цей ґвалт пішли, а значить на щось розраховували. Цей маневр можна було використати у трьох напрямках.

1. Cui prodest

«Енергоатом» має можливість продавати свою електроенергію довгостроковими контрактами, наприклад на рік/півроку/квартал наперед. І з точки зору господарників оптимально було б довгострокові аукціони провести у грудні-січні, коли енергія була на піку ціни. Тоді б державні атомники уклали б контракти по найвигіднішим цінам.

Але «Енергоатом» тоді нічого і нікому не продав. І це дало підстави для підозр, що хтось планував вивести держкомпанію на довгострокові торги ось прямо цими днями, коли ціна впала до мінімуму. І продати якнайбільше енергії якнайдешевше, щоб визначений наперед покупець чи покупці змогли б заробити мільярдні гешефти.

Підстав для підозр багато. Річ у тім, що півтора роки тому аналогічну оборудку «Енергатом» вже зробив, коли продав задешево енергію фірмі «Юнайтед енерджи» з групи Ігоря Коломойського. А далі вона перепродала її по ринковій ціні, і НАБУ заявило про мільярдні збитки державі.

Більше того, НКРЕКП 10 лютого оприлюднила прес-реліз, у якому прямо заявила про причетність до обвалу цін груп Коломойського і Ахметова. А значить вони, як ініціатори обвалу могли б і інвестувати у такий розвиток подій.

За даними НКРЕКП, «Юнайтед енерджи» та «ДТЕК» як покупці контролюють 81% ринку на добу наперед (РДН). Та їхня ринкова влада проявляється під час профіциту енергії  (коли дефіцит – навпаки, правила диктує продавець).

У нашому випадку група Коломойського просто взяла і перестала взагалі купувати енергію на РДН – вони перейшли на внутрішньодобовий ринок ВДР, де у збиток собі купують енергію до 15% дорожче. А єдиний крупний гравець що залишився – «ДТЕК» – на 1 гривню опустив ціну придбання.

(Після відходу з РДН «приватівців» на цьому ринку окрім ахметівців майже нікого з покупців не лишилось. Після минулорічних фінтів з різким здешевленням енергії «білі» трейдери на кшталт «Еру» вже фактично перестали грати на РДН. А решта, що залишилась, має порівняно незначні обігові кошти для викупу велетенських обсягів енергії РДН.)

Таким чином трейдери Ахметова та Коломойського отримали дуже низькі ціни на електроенергію. Так, це збитки для генерації Ахметова у тижневому вимірі. Але чого не зробиш, коли маячить можливість багатомільярдного гешефту на багатомісячних або навіть річному контракті з «Енергоатомом». Тим більш, що «Юнайтед енерджи» не було покарано за аналогічну оборудку з викупом атомної енергії у 2020 році. То чому б не повторити фінт знову та отримати і інші плюшки?

2 і 3. Інші бонуси «ахметівців»

На фоні опущення цін енергії ДТЕКівці також почали вимагати ще двох речей.

Знищити незалежних трейдерів, щоб вони не плутались під ногами і своїми конкурентними виходками не збивали ціну на ринку у періоди дефіциту енергії. А таких періодів у нас теж вистачає, особливо на початку кожного опалювального сезону, коли у ДТЕКу «раптом» не виявляється вугілля на складах і починається суцільне «ми всє умрьом, єслі ви нє поднімітє прайс-кепи!».

Відповідну антитрейдерську ініціативу міністр Галущенко вже спустив у Верховну Раду. Якщо вона буде реалізована, то наступного разу, коли у Ахметова знову не виявиться вугілля, то вже нікому буде у конкурентній боротьбі знижувати ціни на аукціонах. Трейдери і зараз важать небагато (нагадаємо, Ахметов і Коломойський на двох контролюють 81% РДН). Але «недобитки» ще трохи заважають гегемонам гратись монопольними мільярдами.

Знести Валерія Тарасюка, який мабуть є першим за всю історію головою НКРЕКП, який дозволяє собі чути ДТЕКівські аргументи не більше за інших учасників ринку.

Про це є показова історія з засідання енергоштабу на початку лютого. Подейкують, що там усі представники енергоринку виступили з оцінкою ситуації, мовляв до обвалу ціни призвело включення всіх блоків «Енергоатому» за погодженням з Міністерством енергетики. Однак у прем’єр-міністрі Шмигалі прямо на засіданні раптово прокинувся колишній директор «ДТЕК Бурштинська ТЕС». І він під протокол заявив Тарасюку, що або НКРЕКП придумає як підвищити ціни, обвалені атомниками і Галущенком, або його знесуть через РНБОУ.

Кажуть, що у цьому місці навіть представники РНБОУ та СБУ здивовано підняли брови, настільки одне не витікало з іншого. Більше того, кажуть що так само здивувались цьому фінту Шмигаля і у Данилова, і у Зеленського. Тож у п’ятницю 11 лютого на РНБОУ про знесення Тарасюка мова не йшла.

Що насправді може вирішити кризу та що не робить АМКУ

По-перше, вже за кілька днів «Енергоатом» почне почергово виводити у планові ремонти свої енергоблоки, щоб підготувати їх до наступного сезону після нинішнього екстремуму. А значить профіцит зникне, та з ним на певний час припиниться диктат покупців.

По-друге, якби Антимонопольний комітет ще рік тому виніс рішення щодо колективної монополії «приватівців» та «ахметівців» на ринку придбання електроенергії на РДН, то сьогодні їм не було б так легко маніпулювати ринком.

НКРЕКП ще у 2020 звинувачувала ДТЕК у зловживанні монопольним становищем (нагадаємо, 80% ринку на двох – це справжнісінька колективна монополія, покаранням за яку може буте примусовий поділ монополістів, тобто групи Ахметова).

І Антимонопольний комітет тоді відкрив свою справу. Але, як слідувало з прес-релізу відомства, АМКУ взявся не за ознаки зловживання монопольним становищем. А кваліфікував їх як ознаки недобросовісної конкуренції та ще й напихав НКРЕКП на догоду «ахметівцям».

«А це означає, що у випадку доведення порушення, відповідачу загрожуватиме штраф не 10%, а 5% річного обороту. Та про примусовий поділ мова не може йти», – вказувала засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

А це у свою чергу означає, що якщо АМКУ і через півтора роки після першого ексцесу продовжує розбиратись зі змовою трейдерів, то насправді Комітет вже все давно поховав. І сподіватись на його старе розслідування зараз немає жодного сенсу. Бо воно не призведе до відчутного впливу на Ахметова (його єврооблігаціям та кредитним рейтингам загрожує тільки щось екстраординарне на кшталт загрози примусового поділу або справжнього кримінального переслідування, яких немає). А значить монополісти будуть раз за разом провертати цю аферу знову і знову.

Хто винен?

Справжній спусковий гачок афери натиснуло оточення Володимира Зеленського. У січні повний запуск АЕС анонсували міністр енергетики Герман Галущенко та замголови Офісу президента Ростислав Шурма:

«Плануємо протягом найближчих десяти днів, залежно від температурних режимів, підключення 15-го блоку та взяти рекордне навантаження понад 13 ГВт, чого, в принципі, ніколи не було», — сказав Шурма.

Звертаємо вашу увагу на словах Шурми «залежно від температурних режимів». Температура у Києві наприкінці січня не падала. І на лютий вже всі прогнози показували відсутність морозів:

Але не зважаючи на цілком очевидні обставини – атомників запустили по повній програмі. Хтось дуже свідомий того, що він робить, влаштував ситуацію, коли всі гадають наскільки відсотків Зеленський розумів, що бенефіціарами ідеї про атомний профіцит енергії мали стати Коломойський і Ахметов.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»