Транснаціонали «Шлюмберже» отримали ще півмільярда «УГВ» на софт із підтримкою
04.02.2022   //  

АТ «Укргазвидобування» 31 січня уклало угоду з ТОВ «Шлюмберже Сервісез Україна» про закупівлю програмного забезпечення для керування виробничими процесами на $19,66 млн, або 535,10 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За день мали поставити додаткові безстрокові невиключні ліцензії на софт Schlumberger Eclipse, Petrel, PIPESIM та Techlog. Строк його технічного обслуговування складає рік.

Як і в грудні на $5,24 млн, закупівлю провели без торгів, за переговорною процедурою через відсутність конкуренції з технічних причин. Замовник повідомив, що користується софтом Schlumberger із 2012 року. Він найбільше йому підходить за функціоналом, на відміну від конкурентів CMG, Halliburton, Paradigm, Roxar, а також сумісний з потрібними форматами, потребує найменше фахівців і так далі. Крім того, постачальник Schlumberger надав найбільше навчальних ліцензій для ВНЗ. Тепер «Укргазвидобуванню» знадобились додаткові ліцензії у зв’язку зі збільшенням завдань. Причому із технічною підтримкою, адже без неї неможливо буде продовжувати строк технічного обслуговування, відкривати створені в нових версіях тристоронні проекти, готувати фахівців у профільних навчальних закладах та співпрацювати з міжнародними компаніями, які використовують нові версії.

Замовник пише, що заміна софту неможлива і недоцільна, бо загрожує втратою інвестицій та напрацювань, призупиненням стратегічних проектів і операційної діяльності, річною міграцією із безповоротною втратою частини результатів роботи та іншими наслідками.

Торгово-промислова палата України, ДП «Держзовнішінформ» та компанія «GeoQuest Systems B.V.» (Нідерланди), яка володіє авторським правом Schlumberger, підтвердили замовнику, що софт в Україні може поставити лише «Шлюмберже Сервісез Україна».

Столична «Шлюмберже Сервісез Україна» зайняла п’яте місце в рейтингу найбільших підрядників «Укргазвидобування» за 2016-2021 роки. Нею володіють фірми «Schlumberger b.v.» і «Schlumberger Investment Services b.v» (обидві – Нідерланди). Керівником фірми є Адам Джеймс Ботт. Людина з таким ім’ям та прізвищем у 2004-2005 роках очолювала британську «35 Oldfield Road Management Company Limited». До 2020 року керівником компанії був Євген Вішнікін. Він також керує прописаним у тому ж офісі ТОВ «Ем-Ай Свако Україна» компанії «Шлюмберже Ойл Енд Гез Технолоджіз Б.В.» (Нідерланди).

Ще Вішнікін є співавтором патенту на «Спосіб обробки привибійної зони карбонатного колектора», який належить «Укргазвидобуванню». Співавторами є ексзаступник голови правління «Нафтогазу» і ексгендиректор «Укргазвидобування» Ілля Рибчич, ексзаступник гендиректора «Укргазвидобування» і нинішній керівник ТОВ «Карпатигаз» Борис Синюк, співвласниця нині припиненого ТОВ «Науково-виробничий центр «Плазма-Техно» Ольга Іванків, а також професор Інституту геології КНУ ім. Т. Шевченка Віктор Світлицький.