«Експоцентр» отримав вихідні дані на реконструкцію під Президентський університет
19.01.2022   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА 9 грудня видало Національному комплексу «Експоцентр України» містобудівні умови та обмеження на будівництво «Президентського університету» на просп. Академіка Глушкова, 1 у Голосіївському районі Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Містобудівні умови та обмеження видані на:

  • реконструкцію павільйону № 19 (літ. «Т») площею 5,7 тис кв м, виставкового павільйону № 17 площею 5,9 тис кв м для розміщення «Президентського університету», нового будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами,
  • реконструкцію будівлі № 37 (літ. «Ч») площею 1,2 тис кв м, а також ставка площею 2,32 га біля цієї будівлі.

Гранично допустима висотність будинків – 32 м (орієнтовно 10 поверхів) відповідно до наказу Мінкультури від 18.11.2021 № 907 та намірів замовника.

Ділянка проектування потрапляє до зони обмеження забудови за умов безпеки польотів, до проектного заповідання природного комплексу (об’єкти природно-заповідного фонду), частково знаходиться в зоні охоронюваного ландшафту, частково потрапляє до прибережних захисних смуг і частково розташована в зоні підтоплення території.

Відзначимо, що при ухваленні вказаних МУО були скасовані інші містобудівні умови та обмеження, видані у грудні 2017 року на реконструкцію цілісного майнового комплексу «Експоцентру України» шляхом будівництва об’єктів виставково-ярмаркового призначення. За цими МУО нові об’єкти мали будуватися на ділянці 14,43 га від загальної площі ділянки «Експоцентру» 285 га, і їх висота мала становити не вище 12,5 метрів.

Нагадаємо, 31 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про створення Президентського університету.

16 червня 2021 року Кабмін схвалив концепцію реалізації проекту «Президентський університет». Згідно з концепцією, заклад створюватиметься не шляхом удосконалення набутого існуючими закладами досвіду і практик, а як новий сучасний заклад вищої освіти. Фінансування передбачається із залученням бюджетних і небюджетних коштів. Як заявив міністр освіти Сергій Шкарлет у травні 2021 року, будівництво Президентського університету обійдеться в 7,2 млрд грн.

У концепції на території університету площею 16 га пропонується розмістити 14 споруд, серед яких 6 навчально-лабораторних корпусів, дослідницький центр, медична клініка, адміністративний корпус, бізнес-центр, апарт-готелі для професорсько-викладацького складу та студентів, заклад дошкільної освіти, супермаркет, а також зону рекреації та спорту.

Джерело фото: Анастасія Іванців, Лівий берег

20 серпня 2021 року Кабмін затвердив план заходів з реалізації проекту «Президентський університет», згідно з яким початок освітнього процесу заплановано на 1 жовтня 2023 року.