У Золотоноші за 40 мільйонів відремонтує колектор фірма, яку підозрюють у розкраданнях на дорожніх підрядах на Київщині
11.10.2021   //  

КП «Міський водоканал» (Золотоноша Черкаської обл.) 27 вересня замовило ПП «Ріалбуд» реконструкцію самоплинного та напірного колекторів водовідведення по вул. Шевченка в м. Золотоноша, ІІ черга за 40,30 млн грн. Про це пише видання «18000» з посиланням на «Прозорро».

Першу чергу робіт по реконструкції замовляли у 2016 р. Її вартість – 31 млн грн. Під час робіт планувалося реконструювати трохи більше 400 м колектору в центрі міста.

Перша черга також передбачала закупівлю матеріалів для всієї довжини колектору, а це понад 8 км. Крім того, було придбано 3 тис кубометрів піску. Другою чергою передбачили укладання 2 км раніше придбаних труб та купівлю ще 2 тис кубометру піску.

Із двох учасників дешевшу пропозиції на торгах подало підприємство «Ріалбуд», що зареєстроване на Київщині. Роботи мають завершити до кінця наступного року.

«Ріалбуд» прописане у місті Богуслав, що в Київській області. Його власником є Арташес Татоян.

До квітня цього року «Ріалбуд» мало назву ПП «Татоян».

Минулого року це підприємство (тоді мало назву ПП «Татоян») втрапило у скандал на Черкащині. Підрядник відремонтував дорогу у Звенигородському районі, де вже за кілька місяців крізь асфальт проросла зелень.

У серпні 2020 підрядник отримав підозру від СБУ за більш ніж мільйон збитків обласному бюджету.

Також у 2020 році фірма втрапила у низку скандалів на Київщині.

Як повідомляло видання «Наші гроші», з квітня 2020 р. Нацполіція розслідує розкрадання коштів  на дорожніх підрядах у Кагарлицькому, Міронівському та Богуславському районів, де «Татоян» у 2016-2019 рр. уклав 382 угоди на 190,21 млн грн. За інформацією поліції, розтрата відбувалась шляхом завищення обсягів виконаних робіт та використаних матеріалів, їх вартості, внесення до фінансово-звітної документації інших витрат, котрі не витрачалися тощо.

В ухвалі Святошинського райсуду від 18 листопада 2020 р. Арташес Татоян згадується як «організатор та керівник організованої злочинної групи, яка через виконання підрядних робіт на замовлення розпорядників бюджетних коштів Київської області на системній основі здійснює розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах».

За підозрами правоохоронців, Татоян привласнює близько 15-20% від суми підряду, з яких від 5% до 10% надаються розпорядникам коштів.