ОАСК прибрав обмеження по висоті для 30-поверхового «багатофункціонального комплексу», що виросте на місці ринку «Деміївський»
19.08.2021   //  

Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправним та скасував абзаци містобудівних умов та обмежень, що стосуються планувальних обмежень щодо реконструкції нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс на вул. Ізюмській, 1, яка потрапляє в межі Історичного центру міста, історичного ареалу, центральної зони. Про це свідчить рішення від 6 серпня.

У березні 2017 року ТОВ «Манхеттен Інвест» придбало у ТОВ «Манхеттен» нежитлові будівлі, продовольчий ринок «Деміївський» загальною площею 4613 кв м, що знаходиться на вул. Ізюмській, 1 у Голосіївському районі столиці.

У вересні 2019 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав «Манхеттен Інвест» містобудівні умови та обмеження (МУО) для проектування об’єкта будівництва «Реконструкція нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс на вул. Ізюмська, 1».

Пунктом 5 розділу «Містобудівні умови та обмеження», зокрема, визначено:

  • ділянка проектування потрапляє в межі Історичного центру міста, історичного ареалу, центральної розпланувальної зони (абзац перший);
  • виконати вимоги законів «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про охорону культурної спадщини», рішення виконкому Київради від 16.07.1979 №920, розпоряджень КМДА від 17.05.2002 №979, від 12.05.2006 № 817 (абзац другий);
  • отримати висновок щодо проектної документації, наданої на розгляд до відповідних спеціально уповноважених органів охорони культурної спадщини в установленому законодавством порядку (абзац третій);
  • дозвіл на виконання робіт отримати згідно чинного законодавства у разі необхідності (абзац четвертий);
  • проектну документацію рекомендовано надати на розгляд науково-методичної ради Міністерства культури України та консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Департаменту охорони культурної спадщини з врахуванням зауважень, викладених в протоколах рад, при доопрацюванні проектної документації (абзац п’ятий).

Нагадаємо, що в межах центральної планувальної зони Києва діє обмеження по висоті не вище 27 метрів для нової забудови.

«Манхеттен Інвест» звернувся до ОАСК з вимогою скасувати вказані абзаци. Суд ці вимоги 6 серпня задовольнив.

Суд встановив, що ділянки, на яких заплановане будівництво, потрапляють до меж Історичного ареалу згідно з чинним Генеральним планом міста Києва, затвердженим у 2002 році.

Разом з тим, відзначив суд, межі та режими використання історичних ареалів мають бути затверджені Мінкультом. А відповідний наказ міністерства від 21.10.2011 «Про затвердження історичних ареалів міста Києва» зупинено. Таким чином, суд зазначив, що Історичні ареали міста Києва на сьогодні не встановлені.

Суд додав, що у квітні ухвалою витребовував у Мінкульту докази (інформацію) щодо можливості отримання компанією «Манхеттен Інвест» висновку щодо проектної документації, наданої на розгляд до відповідних спеціально уповноважених органів культурної спадщини в установленому законом «Про охорону культурної спадщини» порядку з урахуванням зупинення дії наказу Мінкультури від 21.10.2011 №912/0/16-11. «Доказів, інформації не надано», – зазначив суд.

Нагадаємо, згідно з виданими забудовнику містобудівними умовами та обмеженнями, висота будівель після реконструкції становитиме щонайменше 85,6 м, або орієнтовно 30 поверхів.

Зауважимо, що, відповідно до Генплану м. Києва, ділянки, де запланована «реконструкція», є територією громадських будівель та споруд, де житлова забудова заборонена. Втім, попри це у МУО зазначено дані, як при проектуванні забудови вираховувати щільність населення в межах житлової забудови.

Як повідомлялося, у Києві є непоодинокими випадки, коли під виглядом «багатофункціональних комплексів» насправді будуються житлові комплекси із магазинами, офісами та кафе на перших поверхах.

«Реконструкція» ринку «Деміївський» запланована на трьох комунальних ділянках загальною площею 1,17 га, які ТОВ «Манхеттен Інвест» отримало в оренду до 2043 року на підставі рішення Київради 2017 року.

Цільове призначення вказаних ділянок є «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі». Відповідно до МУО, забудовник це цільове призначення ділянки (вид використання) має змінити, привівши його у відповідність до намірів забудови. «Манхеттен Інвест» у своєму позові вимагав скасувати цей абзац МУО, однак ОАСК відмовив.

З травня цього року власником ТОВ «Манхеттен Інвест» є сейшельська компанія «Манхеттен Груп Корп.», кінцевим власником якої значиться Дмитро Чаус з м. Васильків (Київська обл.). Керівником фірми є Олександра Гнітецька, яка раніше значилася власником компанії.

Дмитро Чаус раніше також був керівником/власником ТОВ «Спал Компані», ТОВ «Дарф», ТОВ «Акрил», ТОВ «Інтерстрейд».

ТОВ «Манхеттен Інвест» є власником ТОВ «Манхеттен» разом із Юрієм Карабанем і Олегом Брігінцем. Одним із засновників ТОВ «Манхеттен» від моменту його створення у 1990-х роках і до 2016 року був Олександр Клюзнер, що помер наприкінці 2019 року. Клюзнер раніше входив до складу робочої групи з питань діяльності ринків при Раді підприємців при Кабміні як «власник ринків в м. Києві», був головою Наглядової ради Єврейської конфедерації України, був засновником підприємства, що випускало морозиво «Лакомка».

У 2016 та у березні 2019 рр на Деміївському ринку у Києві сталися великі пожежі.