«Укрзалізниця» викинула виробника з торгів по білизні за відсутність однієї сторінки у загальнодоступному ДСТУ, «пробачивши» те саме іншим конкурентам
05.08.2021   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» у липні розглянула пропозиції на чотирьох тендерах на поставку постільної білизни до кінця року загальною очікуваною вартістю 50,70 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Залізниця хоче купити 140 тис комплектів постільної білизни з бязі за очікуваною ціною 311 грн. та 7 500 комплектів постільної білизни із сатину за очікуваною ціною 963 грн.

Комплекти із бязі включатимуть два простирадла, наволочку та махровий рушник, а комплекти із сатину – простирадло, підковдру, дві наволочки та махровий рушник.

До всіх аукціонів не допустили виробника – ТОВ «ТК-Домашній Текстиль». Тендерна документація вимагала надати копію стандарту, за яким виготовляється товар. Фірма надала неповну копію ДСТУ 3119-95 «Білизна постільна», а саме без другої сторінки.

Інші фірми – по дві-чотири на кожен із тендерів – допустили до торгів без зауважень.

При цьому, як пише на сторінці у «Фейсбуці» Олександр Соколовський, власник групи компаній «Текстиль-Контакт», куди входить «ТК-Домашній Текстиль», частина інших учасників теж не подала певні сторінки копії ДСТУ 3119-95, але філія їх не відхилила.

Так, у тендерних пропозиціях ТОВ «Українська швейна фабрика» і ТОВ «Текстиль-Рівне» подано копії ДСТУ 3119-95 без 61-63 сторінок, де викладено Зміну №1, яка стосується в тому числі розмірів виробів. У решти учасників, крім цих двох, ці сторінки були наявні.

Нагадаємо, раніше тендерний комітет «ЦЗВ» під керівництвом Тимура Валієва в ідентичній ситуації з закупівлею мастил прийняв протилежне рішення. ТОВ «КСМ-Трейд» надало технічні умови, за якими виготовляється продукція, взагалі з порожніми сторінками. Але тендерний комітет допустив фірму до тендеру, та уклав з нею як з переможцем два договори.

«ТК-Домашній Текстиль» подала скарги в АМКУ, щоб довести, що її помилка несуттєва, бо ДСТУ 3119-95 загальновідомий та є у відкритому доступі. Ще вона оскаржила допуск «Української швейної фабрики», «Текстиль-Рівне», ТОВ «Мік» і ТОВ «Євроклінсервіс».

Крім того, допущений «Євроклінсервіс» поскаржилось в АМКУ на допуск фірми «МіК».

Довідково:

«Українська швейна фабрика» з-під Києва належить Сергію Короткому, а керує нею Антон Короткий. Вона використовує номер телефону 0444657978, який при реєстрації ТУ на постільну білизну вказувало ТОВ «Армасе» («Ріалвей») Ольги Лозінської, колишньої дружини екскерівника ДП «Укрзалізничпостач» Олександра Лозінського. Цей учасник пропонує продукцію ТОВ «Швейна фабрика «Ніна» Тамари та Миколи Пасічників.

«Текстиль-Рівне» належить Олександру та Аллі Івенським із Рівного, а до кінця 2000-их років співзасновником фірми був ще й Юрій Вікторович Янін. У 2020 році підприємець із Луцька з такими ПІБ марно висувався в депутати Луцької райради від «Слуги народу».

Столичним «Євроклінсервісом» володіє та керує Володимир Штика з Конотопа. Раніше засновником був харків’янин Сергій Яшний, а до того – киянин Дмитро Мантюк. У 2017 році фірма затягувала закупівлі «ЦЗВ «рейок скаргами в АМКУ разом із ТОВ «Максмед Інтернешнл». Із 2017 року вона натендерила виключно на «Укрзалізниці» 60,87 млн грн., почавши з послуги з підготовки вагонів в рейс і перейшовши на запчастини та білизну.

«Текстиль-Рівне» і «Євроклінсервіс» є дилерами ПП «Ярослав» Олександра Барсука.

Засновником «МіК» є Олег Мітрохін, а директором – Сергій Рябов. Фірма разом із ТОВ «Торговий дім «МІК Трейд» Ганни Смоли фігурувала у кримінальній справі НАБУ щодо можливого хабара посадовцям АТ «Укргазвидобування». Смола також володіє ТОВ «МІК Трейдопт», щодо якого порушено справу про банкрутство. «МіК» пропонує продукцію дніпровського ТОВ «Текс-Груп» Лариси Гаренко, директором якого є Олена Вопросова.

Допущені учасники
UA-2021-06-02-011043-b UA-2021-06-03-010925-b UA-2021-06-02-005918-c UA-2021-06-04-004099-c
ТОВ «Українська швейна фабрика» ТОВ «Українська швейна фабрика» ТОВ «Українська швейна фабрика» ТОВ «Українська швейна фабрика»
ТОВ «Євроклінсервіс» ТОВ «Євроклінсервіс» ТОВ «Текстиль-Рівне» ТОВ «Текстиль-Рівне»
ТОВ «Текстиль-Рівне»
ТОВ «МіК»