Оточення дружини екс-керівника «Укрзалізничпостачу» сіло на підряди «Укрзалізниці»
17.12.2015   //  

фірми ЛозінськогоЕкс-керівник «Укрзалізничпостачу» Олександр Лозінський у розшуку жив у будинку тестя під Києвом, а фірма його екс-дружини розробила техумови для постільної білизни, на базі яких проходили закупівлі залізниці. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдєй у телепрограмі «Наші гроші».

У 2009 році фірма «Армасе» дружини Лозінського (раніше називалась «Ріалвей») зареєструвала технічні умови на виготовлення постільної білизни. Саме ці ТУ прописані у тендерній документації «Укрзалізничпостачу», Донецької, Одеської та Південно-Західної залізниць. Тобто тендерний комітет має право відхилити пропозиції конкурентів на підставі невідповідності ТУ.

При реєстрації ТУ компанія вказала номер телефону, якими також користуються компанії «Новабуд-Інвест», яка постачає залізниці деталі та акумулятори, «Нікатекс-Трейд» – текстиль, а також компанії «Українська Швейна Фабрика» і «Новабуд ХХІ століття». За даними ВДЗ, «Новабуд-Інвест» отримала замовлень на 47,64 млн грн., «Нікатекс-Трейд» – на 34,09 млн грн., «Українська Швейна Фабрика» – на 16,30 млн грн. Більшість цих замовлень припали саме на останні два роки.

Журналістам Олександр Лозінський повідомив, що з Ольгою Лозінською він вже розлучений і що його екс-дружина ніколи не постачала товари підприємствам залізниці.

У 2012 р. Лозінського підозрювали у організації заволодіння державними коштами на суму 12,57 млн грн. на тендерах «Укрзалізничпостачу» у період з грудня 2008 р по листопад 2009 р.

Перебуваючи в розшуку Олександр Лозінський жив у будинку, власником якого був батько його екс-дружини – Микола Галась. Крім того, за даними Генпрокуратури, станом на 2012 рік Лозінський мав майно за кордоном, куди часто виїжджав.

Тестю Лозінського належить будинок в селі Вишеньки Київської області. Охорона повідомила журналістам, що Лозінський і досі там буває і приїжджає з дружиною.

лозінський хата

За документами, будинок придбали у 2006 році, коли Лозінський почав займатися держзакупівлями на залізниці. У його тестя Миколи Галася на той час бізнесу не було. У 2010-2012 рр. Галасю належало ТОВ «Укрбат-Транс».

Після Євромайдану у 2014 році Лозінський знову став директором «Укрзалізничпостачу» і в тому ж році був звільнений. У вересні 2015 р. йому вдалося поновитися на посаді через суд, але 30 листопада його звільнили за грубі порушення при проведення держзакупівель, виявлені при перевірці контракту «Укрзалізничпостачу» з фірмою «Новабуд-Інвест».

Особисто Олександр Лозінський відомий як співвласник ТОВ «АМС Портал», що займається веб-порталами і програмуванням. Ця фірма в нього з’явилась у 2014 році. Директор цієї фірми Ганна Рахімова на останніх місцевих виборах балотувалась до Київради від Блоку Петра Порошенка. Також за даними «Гарної хати», Лозінська Ольга Миколаївна у 2010 році оформила власність на квартиру площею 197 кв.м. у ЖК «Новопечерські липки» на Драгомірова,5.