Екс-начальниці облДержгеокадастру, яка допомогла вивести 273 га «Пущі-Водиці», обрали найм’якший запобіжний захід
04.08.2021   //  

Слідчий суддя Печерського райсуду м. Києва застосував до колишньої начальниці Головного управління Держгеокадастру у Київській області запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Про це свідчить ухвала від 22 липня.

Особисте зобов’язання є найбільш м’яким запобіжним заходом. Відзначимо, що слідчий у своєму клопотанні просив застосувати до підозрюваної домашній арешт.

14 липня цього року їй було повідомлено про підозру у сприянні виведенню у приватну власність земель ДП «Науково-виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця» на території Києво-Святошинського району площею 273 га. Вартість цієї землі наразі становить 1,21 млрд грн.

За даними слідства, група осіб створила штучний спір, зумовлений нібито накладенням двох ділянок в межах сіл Петропавлівська Борщагівка і Софіївська Борщагівка на ділянки «Пущі-водиці». Це накладення підтвердили листи ГУ Держгеокадастру Київщини, хоча це не відповідало дійсності. У результаті у квітні 2019 року члени групи отримали рішення адмінсуду, яким було скасовано держакти агрокомбінату на право постійного користування двома ділянками.

Втім, ще до того, як це рішення набрало законної сили, що сталося лише у лютому 2020 року, начальниця ГУ Держгеокадастру Київщини у червні 2019 року видала понад 100 наказів про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у приватну власність ділянок для ведення особистого селянського господарства у масиві земель, які належали держагрокомбінату.

А у липні-серпні 2019-го – видала накази про передачу цих ділянок безоплатно у приватну власність фізособам, які одразу ж перепродали їх. Варто додати, що 19 осіб із тих, хто одержав безкоштовно ділянки, не мали права на це, оскільки раніше вже отримували безкоштовно у власність землю від держави.

У підсумку, з державної у приватну власність безпідставно вибули земельні ділянки загальною площею 273,43 га.

Екс-начальниці ГУ Держгеокадастру Київщини оголошено підозру за ч. 2 ст. 367 КК України, що передбачає позбавлення волі на строк до 5 років. Підозра висунута у рамках кримінального провадження № 62019100000000977 від 26.07.2019, яке розслідує Державне бюро розслідувань під процесуальним керівництвом Офісу Генпрокурора.

Екс-начальниця ГУ Держгеокадастру у Київській області була призначена на посаду у червні 2017 року, і звільнена прем’єром Олексієм Гончаруком у жовтні 2019 року. За даними Єдиного держреєстру декларацій, вказану посаду займала Людмила Приходько, яка, за даними реєстру, станом на 2020 рік працювала начальником управління Центр надання адміністративних послуг Борщагівської сільради.