За рік імпортний стирол мономер для «Смол» від «журилівців» подорожчав у півтора раза
11.06.2021   //  

ДП «Смоли» 7 червня за результатами тендеру замовило у SIA «Zodiak Plus» (Латвія) хімії на 326 тис євро, або 10,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 160 т стиролу мономеру марки СДЭБ концентрацією не менше 99,8% виробництва «Chevron Phillips Chemical Company LP» (США) по 2 040 євро за тонну. Його оплачуватимуть півроку після поставки автотранспортом на умовах DAP Кам’янське.

У квітні 2020 року «Смоли» замовили у «Zodiak Plus» такий стирол мономер виробництва «KH Chemicals BV» (Нідерланди) в півтора раза дешевше – по 1 400 євро за тонну. Але тоді умови поставки були інші – CPT Кам’янське, а строк оплати менший – чотири місяці.

Умови поставки різняться моментом переходу ризиків втрати чи пошкодження товару від продавця до покупця: DAP – у пункті призначення, а CPT – після передачі перевізнику.

Єдиним конкурентом було жовтоводське ПП «Газ Сервіс Плюс», яке запропонувало продукцію ВАТ «Нижньокамськнафтохім» (Росія). При цьому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Суперник належить Віталію Ігоревичу Ведуті. Це родич розшукуваного фігуранта «справи Мартиненка» Ігоря Володимировича Ведути – кума Руслана Журила.

Латвійська компанія «Zodiak Plus» на чолі з Даце Шабле заснована в 2014 році українцем Євгенієм Бугою. Раніше Євгеній Буга керував ТОВ «Енерджі трейд груп» – найбільшим постачальником держпідприємств, якими керував вищезгаданий Руслан Журило. Це нині відсторонений очільник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), а перед тим – заступник ексдиректора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота.

Нагадаємо, Руслан Журило є фігурантом двох кримінальних проваджень НАБУ: щодо нанесення ОГХК збитків у розмірі 300 млн грн. при реалізації титанової продукції та у згаданій вище «справі Мартиненка» стосовно розкрадань у системі «Енергоатому».