ВАКС дав маленьку заставу СБУшнику, що «витягнув» з американця $80 тисяч
04.06.2021   //  

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосувала до звільненого з посади старшого слідчого Управління СБУ в Одеській області, підозрюваного у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди у розмірі $80 тис, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із застосуванням застави 340,5 тис грн. Таку ухвалу суддя ухвалила 3 червня, повідомив суд.

Прокурор САП наполягав на необхідності призначити заставу у розмірі 2,2 млн грн, що щонайменше відповідає розміру коштів, які іноземця змусили перерахувати на вказані слідчим рахунки. У САП відзначили, що будуть оскаржувати ухвалу слідчого судді.

За даними слідства, слідчий СБУ в ході розслідування за підозрою громадянина США вимагав та одержав від останнього $80 тис неправомірної вигоди за здійснення процесуальних дій в його інтересах.

Так, у 2018 році за клопотанням слідчого СБУ амерканець був відправлений під варту в СІЗО, а на його рахунки і майно було накладено арешт. У слідчому ізоляторі на нього вчинялися неодноразово напади. Слідчий, знаючи суму коштів на рахунках іноземця, змусив його перерахувати своїм знайомим $80 тис.(2,2 млн грн) в обмін на зміну запобіжного заходу і подальше уникнення покарання. Після цього знайомі передали слідчому ці кошти готівкою.

Після отримання грошей американцю змінили запобіжний захід із СІЗО на домашній арешт. Також було знято арешт із грошей і майна іноземця, змінено йому підозру.

За даними «Наших грошей», підозрюваним колишнім слідчим СБУ є Сергій Глівінський, звільнений у квітні цього року.