Ірпінська лікарня вдвічі переплатила за ультразвукову діагностичну систему
31.03.2021   //  

Комунальне некомерційне підприємство «Ірпінська центральна міська лікарня» Ірпінської міськради Київської області 24 березня замовило ТОВ «Здраво» ультразвукову діагностичну систему DC-70, укомплектовану ультразвуковими датчиками V11-3HE, L12-3E, C5-1E, P4-2E за 2,04 млн грн. Про це написала Інна Арас у виданні «КиевVласть».

Фірма повинна до 30 квітня 2021 року поставити ультразвукову систему за адресою: Ірпінь, вул. Садова, 38, де знаходиться Ірпінська міська поліклініка, що входить в структуру Ірпінської центральної міської лікарні.

Згідно з тендерною документацією, ультразвукова система DC-70 призначена для використання при проведенні абдомінальних, акушерських, гінекологічних, кардіологічних та неврологічних досліджень, а також досліджень в області урології, педіатрії, екстреної медицини та іншого.

На сайті ТОВ «Здраво» ця ультразвукова система представлена, але її ціна не вказана.

На інших сайтах (123), які продають медобладнання, цю систему пропонують купити від 829 тис. грн. до 1,19 млн грн.

Видання звернуло увагу, що Ірпінська центральна міська лікарня провела закупівлю ультразвукової діагностичної системи DC-70 без конкурсу, мотивуючи це тим, що товар включений до переліку товарів необхідних для запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

19 березня 2020 р. Кабмін прийняв постанову, якою спрощено порядок закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для запобігання поширенню коронавірусу. Документом визначено, що закупівлі, необхідні для боротьби зі спалахами COVID-19 в умовах невідкладності, здійснюються без проведення тендерів, з обов’язковим оприлюдненням в електронній системі всієї інформації про проведену закупівлю.

Засновником ТОВ «Здраво» є АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Еландінвест». Фірма відноситься до групи компаній підприємця Валерія Лося, що спеціалізується на продажах фармацевтичної продукції та медичного обладнання.

Від «Наших грошей»

Згідно з «Прозорро», в минулому році «Здраво» виграло тендерів на 299,36 млн грн.

Служба безпеки України та прокуратура підозрювали службових осіб ТОВ «Здраво» у привласненні коштів під час закупівлі рентгенодіагностичного комплексу року відділом охорони здоров’я виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області за 3,20 млн грн., що завдало міському бюджету м. Сміла матеріальних збитків на 1,76 млн  грн.