Земельна комісія всупереч Генплану протягнула ДПТ із 25 га під забудову житлом для Столара і партнерів
18.03.2021   //  

Постійна комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин погодила проект рішення про затвердження Детального плану території в межах вулиць Юрія Кондратюка, Михайла Майорова (Петра Калнишевського), північної та західної межі лісу в Оболонському районі м. Києва. Таке рішення члени комісії ухвалили на засіданні 17 березня (11 – за, 4 – проти, 3 – утрималися).

Цей проект подали директор Департаменту містобудування Олександр Свистунов і перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, який 12 березня повернувся до виконання обов’язків після року відсторонення у зв’язку із підозрою вимагання ним неправомірної вигоди від забудовника.

Проект рішення про затвердження вказаного ДПТ був зареєстрований теж 12 березня.

Загальна територія, яку охоплює це ДПТ, складає 94,45 га. На сьогодні, відповідно до Генплану столиці, в основному це території зелених насаджень, а також 24,84 га – сільськогосподарських територій, що перебувають у користуванні ДП «Науково-дослідний виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця».

Всупереч діючому Генплану Києва ці 24,84 га сільськогосподарського призначення вказаним ДПТ перетворюють на територію багатоповерхової житлової забудови.

Планується будівництво нового житлового масиву – 19 багатоповерховий житлових будинків (від 16 поверхів і вище) на понад 11 тисяч мешканців (6300 квартир).

При цьому планується зведення трьох дитячих садочків на 420 місць і однієї школи на 1500 учнів, що, як і в інших районах столиці, не відповідає реальним запитам мешканців.

Водночас «потреби в установах охорони здоров’я будуть забезпечуватися існуючими закладами» на Мінському масиві, а також амбулаторіями сімейних лікарів в перших поверхах будинків.

Для нового житлового масиву заплановано багаторівневий паркінг на місці існуючого гаражного кооперативу «Мінський», який включає 400 гаражів, більшість з яких приватизовані. На сьогодні питання з їхніми власниками не врегульовано.

ДПТ передбачає перекладання трубопроводу газу високого тиску, оскільки на сьогодні він проходить яраз по ділянці, де запланована житлова забудова.

Варто наголосити, що мешканці Оболонського району протестують проти прийняття цього Детального плану території.

Відзначимо, що відповідно до ст. 19 закону «Про регулювання містобудівної діяльності» ДПТ уточнює положення Генплану, але не змінює його та не може суперечити йому. Разом з тим зміна функціонального призначення певної території має відбуватися шляхом внесення змін до Генплану на засіданні Київради. Крім того, на запит Департаменту КМДА Мінрегіон роз’яснив, що ДПТ не повинні суперечити діючому Генплану, а якщо вони розроблені відповідно до проекту Генплану, затвердити їх можна лише після того, як він стане легальним документом.

Розробку вказаного ДПТ погоджував ще у 2015 році тодішній заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Андрій Вавриш, який нині відомий як девелопер та друг екс-керівника Офісу Президента Андрія Богдана.

Інвестором розробки вказаного ДПТ є ТОВ «Датоліт».

Засновниками «Датоліту» є київські ТОВ «СТ Мікст» (5%), ТОВ «КП-Інвест» (5%), АТ «ЗНВКІФ «Стрім Інвест» (22,5%), акціонерне товариство «БТ Інвест» з Литви (12%) і кіпрські компанії «B.T.P. First Commercial Limited» (6%), «Спарентон Лімітед» (27%) і «Віемар Холдінг Лтд» (22,5%).

Керівником «Датоліту» є Наталія Угрин, підписантом – Сергій Лисенко.

Компанії «БТ Інвест», «Спарентон Лімітед» контролюють власники будівельної компанії «Stolitsa Group» Владислава Молчанова і Раймондас Тумєнас.

Водночас «КП-Інвест» і фонд «Стрім Інвест» контролюються людьми, пов’язаними з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром.

Так, власником крупного пакету акцій «Стрім Інвесту» значиться юрист Сергій Турчінов, з яким Столар у 2017 році «розіграв» аукціон по купівлі нерухомості на Печерську. Турчінов є власником ТОВ «Тур-Отель Сервіс», керівником якого є Ярослава Шаманіна, що керувала вже ліквідованим ТОВ «ТД «Відродження», яким до 2006 року володів Вадим Столар.

Засновником «КП-Інвесту» є Артем Лазня, який станом на 2018 рік був членом наглядової ради фонду «Стрім Інвест». Крім того, Лазня до листопада 2019 року був співзасновником ТОВ «КУА «Капіталіст» разом з Ігорем Стійчуком, чий брат Олег Стійчук є керівником ТОВ «КУА «Гарантія», власником якого є Інна Майструк, дружина Вадима Столара. У 2018-2019 рр Столар особисто був власником КУА «Гарантія».

Кіпрська компанія «Віемар Холдінг Лтд» також є співвласником ТОВ «Академ-Клуб», що планує комплексну забудову житлом ділянку площею 40,24 га на Осокорках у Києві. За даними Youcontrol, «Віемар Холдінг Лтд» наприкінці 2020 року увійшов до складу власників «Академ-Клубу» замість лондонської компанії Omnia Trading Ltd, яку контролює Віталій Грицаєнко. Грицаєнко у лютому-березні 2019 року був директором ТОВ «Тауер Групп», власником якого у той же період став «Стрім Інвест».

Офіційно в держреєстрі юросіб власником Viemar Holding Ltd значиться Станіслав Лаггер зі Швейцарії.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»