Перше тестове корупційне ДПТ для нової Київради
05.02.2021   //  

Щоб обґрунтувати  ущільнення житлової забудови масивів Біличі та Новобіличі, співробітники комунальної організації «Інститут Генерального плану м. Києва» занизили потребу в дитсадках і школах на чверть від необхідного.

Для початку пару прикладів рішення арифметичних задач.

  1. Скільки треба добудувати місць, якщо на 1629 дітей у ДНЗ є лише 1200 місць? Відповідь: 72 місця.
  2. Скільки в школах залишається вільних місць, якщо їх є 3275 і там навчається 3212 дітей? Відповідь: 950 місць.

Це не із контрольної роботи двієчника, а реальні розрахунки із проекту детального плану території, яким на майбутні 20 років обґрунтовують подальшу забудову житлових масивів Біличі та Новобіличі в Києві.

Дитячі садочки та школи завжди були і залишаються одним із наріжних каменів при плануванні території. І на цьому етапі містобудування, головну роль відіграють не гроші, що потрібні в майбутньому для їх будівництва (запланувати – не значить побудувати), а земля, яку під це необхідно зарезервувати.

За діючими нормативами, площа ДНЗ та шкіл становить майже половину від зайнятих житловими будинками. Тобто якщо порахувати, що поряд вже є соціальна інфраструктура із запасом – можна побудувати житла у півтора рази більше.

Якщо перевести в абсолютні одиниці – це додаткові 9 тисяч кв.м. квартир в багатоповерхівках на гектар землі, що за київськими цінами приносять забудовнику з кожного такого гектару до кількох мільйонів USD додаткового прибутку.

Бувають ситуації ще більше прибуткові для забудовників і гірші для міста – коли внаслідок попередньої хаотичної забудови вже існуюче житло не забезпечене ДНЗ та школами. Однак завдяки шахрайству з показниками у ДПТ на вільних ділянках замість конче потрібної соціальної інфраструктури малюють чергові ЖК, щоб хтось зміг добряче заробити на їх будівництві.

Враховуючи прибутковість схеми, махінації з показниками потреби у ДНЗ та школах відбувалися десятки разів при розробці ДПТ у останні шість років. А унікальність ДПТ Біличів та Новобіличів полягає лише в тому, що це перший такий випадок для Київради нового скликання.

Цей ДПТ є маркером, по стану якого можливо прогнозувати перспективи для Києва на найближчі п’ять років – чи буде місто далі скочуватися у прірву, чи новообраних депутатів вистачить бодай на «не нашкодь».

Тож розглянемо більше детально, як шахраювали у цьому випадку.

1. Дитячі садочки: «Не народжуйте понад наші прогнози».

 

Розробник отримав дані, що зараз у ДНЗ є 1200 місць, що вимушено відвідують 1629 дітей. Здавалось би, все очевидно: потрібно додатково ще 429 місць (+36%) лише для вже існуючого населення.

Але розробник бере демографічні прогнози початку 2000-х і каже: «Для існуючого населення у 37 тисяч потрібно 1272 місця у ДНЗ, тож дефіцит – лише 72 місця».

А потім додає: «А якщо побудують заплановане нами житло на додаткові 11 тисяч населення, то загалом буде потрібно 1638 місць в ДНЗ».

Головного архітектора Києва зовсім не дивує, що при появі 11 тисяч нових мешканців, має стати лише на 9 маленьких дітей більше – він, як замовник, приймає виконану комунальною організацією «Інститут Генерального плану м. Києва» роботу та направляє на громадські обговорення.

У КМДА нікого не цікавить реальний рівень народжуваності і кількість дітей, чи зможуть батьки прилаштувати дитину у ДНЗ, щоб самим вийти на роботу, в яких умовах діти мають перебувати у дитячому садочку… Все базується на одному принципі: «Не займайте місце своїми непередбаченими Містом дітьми, бо нам нема де нове житло будувати!»

2. Школи: «Back in the USSR».

Схема зі школами більш витончена.

Потужність шкіл буває розрахункова та проектна.

Розрахункова – це скільки дітей можна навчати в цій школі з урахуванням чинного законодавства та нормативів.

Проектна – це по своїй суті та сама розрахункова, але у відповідності до законодавства та нормативів, що діяли на момент будівництва школи.

Проектна потужність для шкіл, побудованих за часів СРСР, іноді перевищує актуальну розрахункову для незалежної України у півтора та більше разів: у СРСР і дітей в класі дозволялося до 45, а не максимум 30, як зараз, і навчання можна було проводити в дві зміни, і поділ класів на дві групи при вивченні окремих предметів проводився при інших умовах і т.ін.

Навіть за часів незалежності змінювалися вимоги для організації навчання, що призводить до зменшення кількості місць у відносно нових школах. В багатьох випадках, про такі зміни відомо заздалегідь, щоб до впровадження встигли підготуватися. Наприклад, ще рік тому зменшили максимальну кількість учнів в класі початкової школи з 30 до 24, починаючи з 01.01.2024 (ст. 12 та перехідні положення ЗУ «Про повну загальну середню освіту»), а це означає зменшення через три роки нормативної потужності існуючих шкіл приблизно на 7%.

Зрозуміло, що при розробці містобудівної документації, що визначає розвиток території на строк до 20 років, зобов’язані враховувати саме розрахункову потужність існуючих шкіл та ще і з усіма відомими змінами нормативів, що вплинуть на кількість місць для навчання у майбутньому.

Якщо взяти школи в межах ДПТ Біличів та Новобіличів, зазначені в самому ДПТ, то розрахункова потужність становить 3275 місць, а проектна – на 887 місць (27%) більша і складає 4162 місця.

 

ДПТ базується на даних за 2018-2019 учбовий рік, але у офіційній Освітній карті Києва можна подивитися актуальну інформацію на поточний учбовий рік (наведена в таблиці).

Лише за останні два роки кількість учнів в межах ДПТ зросла на 8.5%, існуючи школи завантажені нерівномірно від 80 до 131%, а середнє навантаження – 105%. Якщо врахувати зазначені вище зміни максимальної кількості учнів в молодших класах з 2024 року та статистичні дані по дітях, що в найближчі 5-6 років мають піти в школи, то через 6 років для вже проживаючих на цих масивах дітей буде не вистачати понад 1000 місць в школах.

 

Проектна Розрахункова Учнів % від місць
2018-2019 2020-2021
СЗШ № 55             640            480        544        607 126
В(З)Ш № 7 вечірня 210 210 167 167 80
СЗШ № 72 1176 840 650 700 83
СЗШ № 230 1176 840 916 938 112
СЗШ № 162 960 820 935 1072 131
Всього: 4162 3310 3212 3484 105

 

А що у своїх розрахунках роблять розробники ДПТ?

Як всі вже здогадалися, розробники ДПТ беруть проектну потужність шкіл із радянських часів, віднімають від неї кількість учнів в 2019 році і кажуть: «Ось ці 950 вільних місць в існуючих школах можна використати для навчання дітей із нових житлових будинків»

 

Одна рука київського міського голови Віталія Кличка пише, що місць в школах не вистачає навіть для існуючого населення, а інша рука знайшла неіснуючі в цих школа 950 місць для подальшої житлової забудови, бо колись давно були інші нормативи.

3. Демографічні розрахунки: «Ну і що, що ми в проекті Генплану власноруч інші показники нарахували?»

Слід зазначити, що КО «Інститут Генерального плану м. Києва» розробляє не лише цей ДПТ, але і проект нового Генерального плану Києва – навіть більшість розробників ті самі. Невже і в майбутньому Генплані щось подібне?

Ви будете здивовані, але в проекті Генплану фактично прямо протилежне: розписано, яка катастрофічна ситуація з дитячими освітніми закладами внаслідок непередбаченого зростання народжуваності, є статистичні данні, написано, що з нестачею закладів освіти планують активно боротися…

Просто порівняємо перспективну потребу, яку одна і та саме комунальна організація зазначила на перспективу в ДПТ і Генплані. У ДПТ на 1000 мешканців потрібно 34 місця в ДНЗ, а проект Генплану передбачає 43 (на 26% більше). В школах за ДПТ потрібно 114 місць на 1000 мешканців, а у проекті Генплану – 125 (майже на 10% більше).

Тобто, навіть із показниками необхідної забезпеченості – банальне шахрайство при розробці ДПТ, щоб ще сильніше занизити реальну потребу у будівництві нової інфраструктури.

 

Що на виході?

Якщо пощастить, заплановані для будівництва додаткові ДНЗ та школи в ДПТ Біличей та Новобіличей зможуть задовільнити потребу лише вже наявного населення, а на майбутніх понад 11 тисяч мешканців нових житлових будинків їх не вистачить.

Орієнтовно не буде вистачати 1500 місць в школах та 500 місць в ДНЗ. На будівництві цієї інфраструктури завдяки шахрайству планують «зекономити» 5.5-6 га землі, щоб використати її на прибуткове для приватних забудовників житлове будівництво.

І виправити ситуацію буде майже неможливо, адже всі земельні ділянки в межах ДПТ будуть розподілені і забудовані.

Як вважаєте, нова Київрада при розгляді цієї містобудівної афери тест на мінімальну порядність провалить чи ні?

 

Текст: Георгій Могильний

Георгій Могильний для «Наших Грошей»