Оточення депутатів поділило 86 мільйонів на харчування школярів
04.02.2021   //  

Управління освіти Херсонської міської ради 21 січня за результатами тендеру повідомило про намір укласти 47 угод про послуги з організації харчування школярів міста на загальну суму 85,66 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Із ТОВ «Сервис Гранд» хочуть укласти угод на 76,75 млн грн., а з ТОВ «Базісторг» – на 8,91 млн грн. До кінця року вони годуватимуть 47 шкіл і пришкільні оздоровчі табори.

За проектом договорів, щодня слабозорих, слабочуючих дітей і дітей із вадами фізичного розвитку від 13 років треба годувати на 85 грн., слабозорих, слабочуючих дітей і дітей із вадами фізичного розвитку 10-13 років, сиріт від 10 років зі спецшколи і учнів спортивних класів – на 75 грн., а слабозорих, слабочуючих дітей і дітей із вадами фізичного розвитку 6-10 років – на 65 грн. Харчування для оздоровлення повинно обходитись у 60 грн. Крім того, сиріт, дітей із малозабезпечених сімей, дітей учасників АТО, переселенців і дітей у складних життєвих обставинах від 10 років необхідно годувати щодня на 25 грн., а сиріт, дітей учасників АТО, дітей у складних життєвих обставинах, переселенців і дітей із малозабезпечених сімей 6-10 років, а також учнів 1-4 класів без пільг – на 20 грн.

Це вартість продовольчої сировини, а торги йшли за націнкою. Тендерна документація вимагала надати калькуляцію націнки у відсотках до вартості продовольчої сировини.

«Базісторг» і «Сервис Гранд» завантажили ці калькуляції в закриту частину тендерних пропозицій. Після аукціонів замовник відмінив закупівлю через неможливість усунення виявлених порушень законодавства. За його словами, обидві допущені фірми не подали калькуляції і технічні специфікації (від «НГ»: насправді вони були закриті), тому фірми мали відхилити на прекваліфікації за невідповідність умовам тендерної документації.

Однак «Базісторг» оскаржив відміну тендеру в АМКУ. Адмінколегія нагадала, що за цим критерієм можна відхиляти тільки до аукціону, а не після. За її наказом замовник відновив тендер та 21 січня повідомив про намір укласти 47 угод із «Базісторг» і «Сервис Гранд».

Сума угод буде лише на 0,1% нижчою за очікувану вартість закупівлі у 85,76 млн грн.

До аукціонів за двома лотами не допустили ТОВ «Понтем.УА». Компанія завантажила калькуляцію націнки у відкриту частину тендерної пропозиції. З огляду на це замовник вирішив, що вона засвітила ціну пропозиції до аукціону, і не допустив її до закупівлі.

Херсонською фірмою «Сервис Гранд» володіє та керує Віталій Скороход. Однак раніше засновником і директором була Ірина Ценкер, у якої фірма досі орендує приміщення. Це депутатка Херсонської міськради, яка в 2015 році обралась від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», а торік – від «Блоку Володимира Сальдо». Ще раніше співзасновником був її чоловік Андрій Животовський. Інші їхні фірми колись ловили на завищенні цін.

Усього з 2012 року «Сервис Гранд» натендерила переважно у цього замовника 235,14 млн грн. Із 2015 року по травень 2018 року вона годувала херсонських школярів монопольно.

Херсонська фірма «Базісторг» директора Євгена Волотіна орендує приміщення у ТОВ «Механічний завод», яке належить фірмі «Metcroft Production Inc» (Канада) та Андрію Путілову. Це ексдепутат Херсонської облради (2012-2014), ексголова Херсонської ОДА (2014-2015) та екснардеп від «УДАРу» (2015-2020). Його брат Василь Путілов до 2018-2019 років був заступником директора ДП «Промоборонекспорт» ДК «Укрспецекспорт» ДК «Укроборонпром». Їхній батько Станіслав Путілов керує «Механічним заводом».

Із 2018 року «Базісторг» натендерив переважно у нинішнього замовника 11,07 млн грн.