«Онур» розіграв з «ТБЦ» тендер на 700 мільйонів, звідки протизаконно викинули карпатських аборигенів
01.09.2020   //  

28 серпня Служба автомобільних доріг у Закарпатській області підписала два договори з ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» на поточний середній ремонт дороги Н-13 Львів-Самбір-Ужгород сукупною вартістю 698,69 млн гривень. Про це повідомляється на сайті «Прозорро».

Мова йде про ремонт двох ділянок дороги – км 214+900 – км 233+197 та 152 + 518 – км 169+500. В обох тендерах на аукціоні «Онур» зустрівся із ТОВ «Техно-Буд-Центр»: в процесі торгів компанії ледь знизили первинні пропозиції, в результаті середня знижка «Онуру» по двох тендерах становить 2%.

Тендер на ремонт ділянки 152 + 518 – км 169+500 компанії розіграли між собою, натомість на тендер на ділянці км 214+900 – км 233+197 прийшли спаринг-партнери – ТОВ «ПБС» та ТОВ «ШБУ-77».

При цьому Замовник відхилив пропозицію «ШБУ-77» через те, що компанія начебто порушила умови повернення чи неповернення забезпечення тендерної пропозиції в частині причин її не повернення. Учасник у складі свої документів надав банківську гарантію, в якій наведені всі умови неповернення, передбачені тендерною документацією, а тому, на думку експертів платформи «Ліга антитрасту», пропозицію «ШБУ-77» Замовник відхилив неправомірно.

Пропозицію «ПБС» відхилили через «невідповідність схеми транспортування асфальтобетонних сумішей». Так, у своїй схемі учасник зазначив загальну відстань транспортування – 106 км, а час транспортування – 2 години 58 хвилин. На думку Замовника, «ПБС» не звернуло уваги на те, що відстань до кінцевого відрізку дороги, згідно Технічного завдання, складає 117 км. Крім цього, учасник не вказав у своїй транспортній схемі відрізок дороги М-08, який помічений на карті Google Maps. Закарпатська САД надала «ПБС» 24 години на усунення вказаних недоліків, що компанія не зробила і в результаті на аукціон не потрапила.

При цьому у тендерній документації немає інформації стосовно відстані у 117 км (а є лише 106 км), а також немає конкретних вимог стосовно оформлення маршруту перевезення. Відповідно, учасник не мав протягом 24 годин виправляти те, що насправді недоліками не є, вважають у «Лізі антитрасту».

За серпень Закарпатська САД підписала з «Онуром» 6 договорів на загальну вартість 999,65 млн гривень – ще в одній процедурі на 439,5 млн гривень «Онур» визначили переможцем, проте договору ще не підписали. До цього останні угоди з цим Замовником були у компанії у 2018 році.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).

Власником ТОВ «ШБУ-77» є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски. Базовим регіоном для фірми є саме Закарпаття, саме тут “ШБУ-77” раніш отримувало більшість підрядів.

ТОВ «ПБС» (Івано-Франківськ): засновником є Іванна Непик, колишня працівниця курорту «Буковель». Вона є бізнес-партнером Віктора Шевченка, рідного брата Олександра Шевченка – екс-директора туристичного комплексу «Буковель», що контролюється групою Ігоря Коломойського.