Лідери картелю «Онур» і «Автомагістраль-Південь» вкотре не торгуючись взяли в Укравтодору 800 мільйонів
27.03.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Запорізькій області 25 березня уклала два договори на капітальний ремонт дороги Харків-Ялта на загальну суму 812,47 млн. гривень з ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл», про це повідомляється у системі «Прозоро».

До вересня 2021 року компанія «Онур» має виконати капітальний ремонт дороги державного значення М-18 Харків-Сімферополь-Алушта -Ялта  на двох ділянках 266+300 – км 276-600 та 276+600 – км 283+861. У обох тендерах замовник приховав ціни виконання робіт, не опублікувавши кошторис на ремонт дороги, де має бути вказана конкретна вартість товарів і послуг.

На обох тендерах у  фірми-переможця «Онур» був лише один конкурент – «Автомагістраль-Південь». І обидва тендера вони майже не торгувались, на першій ділянці конкурент скинув лише  2,5 відсотка від початкової пропозиції, на другій –  лише 1%.

Жодних інших конкурентів на тендері не було тому, що замовник виставив вимогу до учасників: мати досвід виконання аналогічних робіт по асфальтуванню тощо на капітальних ремонтах інших доріг «Укравтодору» у обсязі 100% від необхідного на цьому тендері. При цьому у якості доказу наявності досвіду приймались лише ті договори за останні 5 років, по яким роботи були виконані на 85%. АМКУ вже визнавав ці вимоги «Укравтодору» дискримінаційними, змушуючи замовники внести зміни в тендерну документацію. Однак цього разу ніхто з учасників ринку не оскаржив їх.

Дискримінаційна вимога дозволила компаніям вкотре імітувати конкуренцію, наслідком стало те, що на обох тендерах Запорізського САД економія від очікуваної вартості склала усього лише  3,3%  і 2,5%.

Імітація конкуренції в обох фірм –  стабільна практика. Обидві компанії займають перші два місця в топі підрядників  «Укравтодору» 2018 – 2019 роках. Разом вони  приймали участь у 494 закупівлях, у  252 процедурах компанії взагалі не конкурували одна з одною, і тільки  119 разів – компанії знижували ціну, в більшості випадків на незначні відсотки.

Окрім того, за даними «Наших грошей» , «Автомагістраль-Південь» має з «Онуром» фінансові відносини.  До прикладу, фірма перерахувала «Онуру»  наприкінці 2019-го року 3,99 млн. гривень за ремонт траси  Дніпро- Царичанка – Кобеляки – Решетилівка у Дніпропетровській області.  Підряд на ремонт цієї дороги фірма виграла у САД Дніпропетровської області за півроку до перерахунку коштів.

Нагадаємо, фірма «Онур» перемагала у тендерах Служби автомобільних доріг у Запорізькій області 8 разів на загальну суму 2,99 млрд. гривень. А її турецька фірма-засновник «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.»  отримала від Запорізької САД величезний підряд на будівництво мосту через річку Дніпро на 11,92 млрд. гривень.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).

«Автомагістраль-Південь» належить одеситам  Олегу Наливанному і Валерію Короткову.