Блошко через суд отримує вихідні дані на житлово-офісний будинок навпроти «Жовтня» на Подолі
27.01.2020   //  

Окружний адміністративний суд м. Києва зобов’язав Департамент містобудування та архітектури КМДА повторно розглянути заяву ТОВ «Спарк» про видачу містобудівних умови та обмежень забудови ділянки на вул. Костянтинівська, 33 у Подільському районі столиці. Про це свідчить рішення від 20 січня.

Фірма хоче збудувати на ділянці площею 0,06 га житлово-офісний будинок з вбудованими приміщеннями громадського призначення.

«Спарк» звернувся до Департаменту містобудування із відповідною заявою 13 грудня 2018 року. 21 грудня Департамент відмовився надавати містобудівні умови та обмеження на вказаних об’єкт у зв’язку із невідповідністю намірів забудови вимогам Генплану м. Києва, згідно з яким ділянка на вул. Костянтинівська, 33 за функціональним призначенням відноситься частково до території вулиць і доріг та частково до території громадських будівель та споруд. Відзначимо, що будівництво житла на таких територіях заборонене.

Однак, «Спарк» заявляє, що відповідно до витягу з Державного земельного кадастру від 27.11.2018 ділянка належить до земель житлової та громадської забудови.

Суд дійшов висновку, що «дані Державного земельного кадастру є первинними офіційними даними для цілей формування як містобудівної документації, так і для формування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки». І зобов’язав Департамент містобудування КМДА повторно розглянути заяву фірми «Спарк».

Варто наголосити, що згідно з ч. 3 ст. 29 закону «Про регулювання містобудівної діяльності» містобудівні умови та обмеження надаються відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури на підставі містобудівної документації на місцевому рівні (Генплан м. Києва, план зонування або детальний план території).

Нагадаємо, у 2003 році Київрада передала фірмі «Спарк» в оренду на 25 років ділянку на вул. Костянтинівській, 33 для будівництва житлово-офісного будинку.

ТОВ «Спарк» у 2000 році заснували Микола Блошко і його дружина Наталія Блошко. У 2016 році єдиним засновником стала компанія «Кіммер Інвестмент & Файненс С.А.» (Віргінські острови), кінцевим бенефіціарним власником якої значиться Небойша Пантеліч із Сербії.

Між тим з 2003 року незмінним керівником і підписантом ТОВ «Спарк» є Наталія Блошко.

Микола Блошко також відомий як засновник компанії «ВВ Агро». Разом із сином він володіє рядом приміщень на вул. Хрещатик у Києві.

У 2017 році журналіст програми «Схеми» розповів, що компанія дружини тодішнього першого заступника голови Адміністрації Президента Віталія Ковальчука у неправомірний спосіб заволоділа будинком та двома ділянками на вул. Добровольчих батальйонів, 10,12 у Києві, що належали сину Блошка.