Справа про вимогу до банківської гарантії на транспортування газу
26.12.2019   //  

Справа № 1-рк

Справа про вимогу до банківської гарантії на транспортування газу

Відповідач у справі: ТОВ «Оператор  газотранспортної  системи України»

 

Відомості про досліджуваний ринок: загальнодержавний ринок послуг з транспортування природного газу трубопроводами. Часові межі: 20-26 грудня 2019 р.

 

Резюме рішення у справі: АМКУ видало рекомендації ТОВ не допускати:

1) вжиття дій щодо встановлення будь-яких вимог та критеріїв до банків, гарантії яких  прийматимуться  як  належне  фінансове  забезпечення  від  замовників  послуг транспортування природного газу;

2) відмови  у  прийнятті виданих  та  належним  чином  оформлених банківських гарантій,  наданих  замовниками  послуг  транспортування  природного  газу  як  фінансове забезпечення виконання зобов’язань щодо оплати за вчинення дій з врегулювання добового небалансу

 

Відповідальний за справу:

 

Хронологія справи:

Дата Подія Документ/джерело інформації
26.12.2019

27.12.2019

ТОВ «Вінницягаз Збут», ТОВ «Закарпатгаз Збут», ТОВ «Хмельницькгаз Збут» і ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» звернулися до АМКУ із заявами про порушення «Оператором ГТС України» законодавства про захист економічної конкуренції, що полягає у встановленні вимог до  банківських  установ,  гарантії  яких  прийматимуться  в якості  фінансового забезпечення виконання зобов’язань замовником послуг транспортування природного газу.

20-26 грудня 2019 року на сайті «Оператора ГТС України» були розміщені вимоги до банків, гарантії  яких  приймаються  Оператором у якості фінансового забезпечення при укладенні договорів з поставки газу. А саме: це має бути банк з найвищим кредитний рейтингом (не менше ніж «А», та/або такий банк визначено Нацбанком як системно важливий).

Офіційний сайт АМКУ
16-18.12.2019 Вказані фірми уклали з  ТОВ  «Оператор  ГТС  України» договори транспортування природного газу.

Договори набирають чинності з 01.01.2020 – саме з цього часу ТОВ «Оператор ГТС України» є суб’єктом природної монополії на ринку послуг з транспортування природного газу трубопроводами (з часткою 100%).

 
16.01.2020 АМКУ видав рекомендації для ТОВ «Оператор ГТС України».

Вони є обов’язковими для розгляду органами та особами, яким вони надані. Протягом 30 днів з дня їх отримання компанія повинна повідомили АМКУ про результати розгляду цих рекомендацій.