Тендерник Південного ТКЕУ не зміг відпетляти від відповідальності за «халатні казармові тендери» вартістю > 600 млн
03.11.2019   //  

Одеський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову члена тендерного комітету Південного ТКЕУ Сергія Гаврилюка до Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ щодо скасування наказу про дисциплінарну відповідальність за порушення в організації діяльності ТК. Про це свідчить рішення суду від 18 жовтня.

17 травня цього року член тендерного комітету та начальник відділу капітального будівництва та ремонту Південного ТКЕУ Сергій Гаврилюк отримав попередження про неповну службову відповідність.

Йшлось про порушення в організації діяльності тендерного комітету Південного ТКЕУ, зокрема, у період квітня-червня 2018 року під час проведення закупівель робіт з будівництва 34 казарм в Одеській, Миколаївській та Кіровоградській областях загальною вартістю понад 600 млн грн.

Порушення зафіксували у ході службового розслідування Військової прокуратури Південного регіону, подання за результатами якого було сформоване у жовтні минулого року.

У тексті подання, з-поміж іншого, фіксували такі факти, як відхилення найбільш економічно вигідних пропозицій та допущення – дорожчих, проте тих, які не відповідали вимогам тендерної документації.

Більш точні підрахунки показали, що різниця між економічно вигіднішими пропозиціями та пропозиціями переможців перевищила 22 млн грн.

З-поміж іншого, Гаврилюку висунули докір у невжитті належних заходів до виконавців робіт, що вилилось у неощадливе та неефективне використання бюджетних коштів.

Крім того, йому згадали про надання недостовірної інформації до юридичної групи Південного ТКЕУ щодо порушення договірних зобов’язань підрядників, в результаті чого стало неможливим належне нарахування та стягнення штрафних санкцій за порушення підрядниками умов договорів. Хоча сам Гаврилюк пояснював, що відділ контролю за виконанням умов договорів вкрай завантажений, у зв’язку з чим контроль здійснювали камеральним шляхом ведення накопичувальних відомостей по кожному об’єкту.

Проаналізувавши матеріали справи, суд вирішив, що рішення Південного ТКЕУ про притягнення Сергія Гаврилюка до дисциплінарної відповідальності у вигляді попередження за неповну службову відповідність є правомірним.

Нагадаємо, низка компаній з числа підрядників Південного ТКЕУ по серії закупівель робіт з будівництва казарм сьогодні фігурують у кримінальних провадженнях щодо завищення обсягів виконаних робіт. Водночас, вони продовжують брати участь у публічних закупівлях.

Наприклад, один із таких підрядників, «ТОВ «БК “Вестбуд Плюс”», з одного боку фігурує у досудовому провадженні  Нацполіції в Одеській області щодо ймовірного завищення вартості робіт при будівництві казарми для Південного ТКЕУ (збитки по незавершеному будівництву оцінені загалом у 3,56 млн грн). А з іншого – саме ця компанія стала однією з тих, заради яких Тендерна колегія АМКУ влітку цього року змінила власну практику, не дотримавшись раніше декларованого підходу «Тендерна пропозиція = Тендерна документація».