Антимонопольники спіймали розпильщика на розіграші тендеру шахтарів не з улюбленим спаринг-партнером
28.10.2019   //  

Донецьке територіальне відділення АМКУ наклало загалом 136 тис. грн штрафу на ТОВ «Ерлайт» та ТОВ «Агроальфатермінал» за спотворення результатів торгів ДП «Красноармійськвугілля» у 2017 році. Про це свідчить рішення Відділення від 16 жовтня.

Йдеться про закупівлю підіймально-транспортувального обладнання для шахт очікуваною вартістю 58,80 млн грн.

Участь у тендері взяли ТОВ «Ерлайт» та ТОВ «Агроальфатермінал». За результатами аукціону договір мав отримати «Ерлайт», однак по спливу 20 днів, у межах яких сторони мали укласти контракт, замовник відмінив закупівлю.

Донецьке ОТВ АМКУ взяло аналіз закупівлі у роботу у відповідь на звернення прокуратури Донецької області від 24 листопада 2017 року. Щоправда, справу відкрили не одразу, лише більш ніж через пів року – під кінець липня 2018 року.

У ході дослідження тендеру відділення встановило, що учасники:

  • Подали на розгляд замовника документи, схожі за оформленням;
  • Завантажили свої конкурсні пропозиції в один день з однієї на двох IP-адреси;
  • Подали також однакові дозволи, сертифікати, протоколи;
  • Не грали на пониження у ході аукціону;
  • Контактували за допомогою телефонних засобів зв’язку;
  • Ділили поміж собою одних і тих же співробітників;
  • Уклали поміж собою дилерський договір;
  • Крім того, директор «Агроальфатерміналу» представляв «Ерлайт» у банківських справах: мав можливість подавати та отримувати платіжні доручення, виписки, довідки, вносити кошти на поточні рахунки.

Сукупність цих фактів не могла бути випадковим збігом обставин, резюмували антимонопольники, а свідчить про антиконкурентні узгоджені дії, що призвели до спотворення результатів торгів.

Жоден з відповідачів не надав заперечень щодо висновків антимонопольників у справі. Врешті, вони отримали по 68 тис. грн штрафу. Крім того, у зв’язку з рішенням Відділення, потрапили у так званий «чорний список» АМКУ. Тепер компанії не зможуть брати участі у публічних конкурентних закупівлях протягом наступних трьох років.

Нагадаємо, раніше донецький, а зараз київський ТОВ «Ерлайт» належить Роману Ремізову, екс-депутату Кіровської райради в м. Донецьку від Партії регіонів. Компанія частіше ходила на тендери з ТОВ «Альфа НТ» (24 закупівлі із 36-ти, у яких взяла участь).

«Наші гроші» повідомляли, що від червня 2017 року директором та одноосібним власником  «Альфа НТ» є Малько Поліна Миколаївна. Людина з таким ПІБ була представником «Ерлайту» на зустрічі підприємців з заступником голови Київської міської держадміністрації Миколою Поворозником в липні минулого року.

Крім того, на одному із тендерів «Альфа НТ» завантажило у складі своєї конкурсної пропозиції дозвіл Держпраці в Київській області на постачання продукції «Курской фабрики технических тканей», виданий його конкуренту, фірмі «Ерлайт».

Миколаївське ТОВ «Агроальфатермінал» зареєстроване на ще одну фірму з Миколаєва – ТОВ «Сістемгруп». Бенефіціарним власником останньої виступає Ольга Вондрачкова, прописана у Чехії. Однак, ще у 2016 році одним із підписантом «Агроальфатерміналу» був власник «Ерлайту» – Роман Ремізов.

За даними «Прозорро», на рахунку «Ерлайту» 17 підписаних з замовниками контрактів на загальну суму 426,80 млн грн. «Агроальфатермінал» не отримував замовлень через «Прозорро».