«Енергоатом» почав купувати датчики у виробника без імітування конкуренції
26.07.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 27 червня уклало угоду з ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інформація і технології» про закупівлю блоків детекторів прямої зарядки на 30,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на Хмельницьку і Запорізьку АЕС поставлять 101 датчик енерговиділення внутрішньореакторного контролю БДПЗ-0100 і БДПЗ-Н-5.01-01 власного виробництва по 297 тис грн.

Рік тому «Енергоатом» замовляв їх цій самій фірмі для Запорізької, Хмельницької та Рівненської АЕС на 9% дешевше – по 272 тис грн.

Закупівлю провели за переговорною процедурою «через об’єктивну відсутність конкуренції, в тому числі з технічних причин». Це другий такий випадок: у березні «Енергоатом» вже замовляв цьому ж постачальнику такі датчики БДПЗ без торгів за нинішньою ціною на 4,73 млн грн.

Столична фірма «Інформація і технології» зі статутним капіталом 201 тис грн. належить киянину Якову Барсуку. Це один з авторів патентів «Пристрій для визначення рівня теплоносія в реакторі» та «Блок детекторів для внутрішньореакторного контролю». Усього з 2011 року фірма отримала підрядів виключно в «Енергоатомі» на 391,04 млн грн.

Раніше атомники проводили відкриті торги, які «Інформація і технології» завжди вигравала у київського ТОВ «Центр інформаційних технологій офісів» (стара назва – «Міжнародний сервісний центр інформаційних технологій офісів»). Ця фірма раніше належала Михайлу Ростомяну і мала статутний капітал 50 коп., а зараз переоформлена зі збільшеним до 50 тис грн. статутним капіталом на Володимира Лозовенка, який до того займав там посаду директора.