«Укргідроенерго» планує збудувати сонячні електростанції біля водосховищ на 55 МВт
20.07.2018   //  

ПАТ «Укргідроенерго» у травні-червні за результатами тендерів уклало чотири угоди з ТОВ «Проектно-дослідницький інститут «Енергоінжпроект» щодо проектування сонячних електростанцій біля водосховищ на загальну суму 2,42 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виконають техніко-економічне обґрунтування будівництва чотирьох СЕС загальною потужністю 53-55 МВт:

  • на території Канівської ГЕС потужністю 19 МВт за 201,58 млн грн.
  • на території Кременчуцької ГЕС потужністю 15 МВт за 200,30 млн грн.
  • на території Дністровської ГЕС потужністю 10-12 МВт за 176,01 млн грн.
  • на території Київської ГАЕС потужністю 9 МВт.

Кошторисна вартість останньої СЕС невідома, бо замовник не оприлюднив договір.

Таким чином, будівництво перших трьох СЕС коштуватиме відповідно $405, $510 і $560-672 за кВт (що більша потужність, то дешевше). Незрозуміло, чи входить сюди ПДВ, але навіть з урахуванням 20% податку відома вартість не перевищить $806 за кВт.

Головний редактор сайту «EcoTown» і керівник сервісу «Джоуль» Роман Мрозакевич повідомив «Нашим грошам», що ринку відповідає тендерна ціна сонячних електростанцій у $1 тис за кВт. Це ціна «під ключ», яка включає вартість обладнання та монтажу.

Сума угод на третину нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 3,70 млн грн.

Нагадаємо, торік «Укргідроенерго» повідомляло про свої наміри побудувати навколо водосховищ сонячні електростанції загальною потужністю 80 МВт.

Чотири інші фірми на окремих торгах пропонували в півтора-два рази нижчі ціни, проте їх відхилили. ТОВ «Вінниця Спеценерго Монтаж» не подало календарний графік та конкурсну пропозицію з розрахунками за результатами аукціону. Представництво «Ріко, д.о.о.» теж не подало оновлену конкурсну пропозицію з розрахунками. ТОВ «Науково-технічна компанія «Метрополія» не надало сертифікат інженера-проектувальника та завантажило кошториси з недоліками й невідповідностями. ТОВ «Укратоменергопроект» не включило в ціну державну експертизу та інженерно-гідрометеорологічні вишукування.

Столичним «Енергоінжпроектом» на чолі з Дмитром Сумським володіє киянка Оксана Найда. Їй також належить прописане в тому ж офісі ТОВ «Куін» на пару з Андрієм Ковінським, а той володіє ТОВ «ТехЕнергоТрейд» із Віктором Поліщуком – власником торговельних мереж «Ельдорадо» і «Технополіс», офісно-торгівельного центру «Gulliver», «Банку Михайлівського» і низки будівельних компаній та свояком прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва. Поліщука називали «смотрящим» Київщини за часів Януковича.