Суд арештував 10 гектарів, які військова прокуратура не змогла відібрати у приватної фірми і повернути Міноборони
20.11.2016   //  

Суд арештував земельну ділянку площе 10,2 га, яка перебуває у власності ТОВ «Торгово-Роздрібна Компанія «Євротек», а раніше належала Академії сухопутних військ ім. Сагайдачного Міністерства оборони України. Про це свідчить ухвала Шевченківського районного суду м. Львова від 7 листопада.

У липні 2005 року Скнилівська сільрада передала в оренду на 15 років ПП «Паритет КС» земельну ділянку площею 10,2 га для ведення підсобного сільського господарства вартістю 1,39 млн грн. Вона знаходилась у с. Скнилів (Березівка), по вул. Чорновола, 2 на території військового радгоспу «Львівське» Міністерства оборони (в подальшому ДП «Львівське»).

У лютому 2013 року Господарський суд Львівської області за позовом військової прокуратури Західного регіону України визнав недійсним рішення Скнилівської сільради.

Згідно з судовими матеріалами, з 2012 року ця земля за договором купівлі-продажу належить ТОВ «Євротек». Щоправда,  не повідомлялося, коли «Паритет КС» викупив надану в оренду землю.

Втім, судова земельно-технічна експертиза встановила, що межі спірної ділянки входять на землі Львівського вищого військово-політичного училища (тепер Академія Сухопутних військ), яку навчальний заклад отримав у безстрокове і безкоштовне користування на території радгоспу «Львівський» ще у 1989 році.

Натомість, апеляційний суд вирішив, що ліквідація Львівського вищого військово-політичного училища була підставою для припинення права користування земельною ділянкою, тому сільрада не порушувала закон. Такого ж висновку дійшов і Вищий госпсуд України.

В подальшому документи щодо ділянки площею 10,2 га у с. Скнилів (кадастровий номер 4623686200:03:000:0102) почала вивчати Військова прокуратура Львівського гарнізону. Кримінальне провадження №4201540400000102 зареєстроване 10 вересня 2015 року за ч.5 ст.191 ККУ.

Слідчі вважають, що ця земля належить військовому містечку №397, а обліковується за Академією сухопутних військ. За їх даними, Міністерство оборони нікому не надавало згоди на вилучення 10,2 га землі, і не отримувало жодних звернень від органів місцевого самоврядування щодо цієї ділянки.

Таким чином, правоохоронці вважають, що службові особи військового радгоспу «Львівський» та посадові особи Скнилівської сільради без згоди з Міноборони погодили вилучення земельної ділянки площею 10,2 га, внаслідок чого вона вибула з державної власності і її привласнив «Паритет КС».

Слідчий військової прокуратури звернувся до суду з клопотанням арештувати ділянку ТОВ «Євротек», і обов’язково  внести інформацію про арешт до Єдиного державного реєстру заборон відчуження нерухомого майна. Суд задовольнив клопотання.

ПП «Паритет КС» припинило діяльність. Власником підприємства було ТОВ «Торгова компанія «Інтермаркет» (засновники – родина Шлапаків). У 2009 році «Інтермаркет» придбала група компаній «Євротек». Власником «Інтермаркету» став харків‘янин Євген Гевела, який працював у структурах «Євротеку». Нині ТОВ «Торгова компанія «Інтермаркет» також перебуває у стані припинення.

Власниками ТОВ «Торгово-роздрібна компанія «Євротек» є дві кіпрські фірми: «Перен лімітед» та «Реіус лімітед». Раніше власниками були Михайло Весельський та Василь Яніцький, кандидат у народні депутати у 2012 році.