«Схемники» Крючкова накупили цінних паперів на 70 мільйонів, виведених з «Запоріжжяобленерго»
11.11.2016   //  

ПрАТ «ХК «Енергомережа» заплатило 70 млн грн. ТОВ «Київський центр фондових послуг», яке придбало на ці гроші цінні папери у ТОВ «Фондовий Форекс». Про це свідчить ухвала Солом’янського райсуду Києва від 27 жовтня

В ухвалі зазначено, що голова правління «Енергомережі» Дмитро Крючков заволодів 196,82 млн грн., які «Енергомережа» отримала від ТОВ «ЗТМК», ДП «ЗТМК» і ПАТ «Дніпроспецсталь». Згадані 196,82 млн грн. були перераховані низці компаній з ознаками фіктивності, а також фізичних осіб.

Ці кощти отримувало і ТОВ «Київський центр фондових послуг» («КЦФП»), котре у подальшому використало їх на придбання у ТОВ «Фондовий Форекс» цінних іменних інвестиційних сертифікатів на суму 70 млн грн. Кошти надходили на рахунок компанії у «Класикбанку».

Суд дав детективу Національного антикорупційного бюро доступ до інформації «Класикбанку» щодо «Фондовий Форекс» як клієнта.

«Фондовий Форекс» зареєстрований на ТОВ «Стрімвей», засновниками якого є запоріжці Олег Бєзгубов та Іван Малохатько.

У липні 2016 р. керівника ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова оголосили у розшук у справі про виведення 346 млн грн. з ВАТ «Запоріжжяобленерго».

У 2015 році «Запоріжжяобленерго» за 200 тис грн. переуступило ХК «Енергомережа» борги своїх клієнтів на суму 346,5 млн грн. Згодом МВС відкрило кримінальне провадження за підозрою у заволодінні посадовими особами «Запоріжжяобленерго» 950 млн грн. Серед таких клієнтів був «Запорізький титано-магнієвий комбінат» Дмитра Фірташа («ЗТМК») з боргом 42,37 млн грн.

Щодо підприємства «Дніпроспецсталь», що згадується в ухвалі як такий же боржник, то його акції належать кіпрським компаніям «Венокс Холдінгз Лімітед» (47%), «Газаро Лтд» (16%), «Бундріко Лтд» (11%). Акціонерів пов’язують з російською групою «VS Energy International» та Ігорем Коломойським.

60% акцій «Запоріжжяобленерго» належить державі, 16,5% – кіпрській компанії «Lex Perfecta Limited», яку повязують з Ігорем Суркісом, ще 12% – «Bikontia Enterprises Limited» з Кіпру, що приписують Костянтину Горигоришину та Ігорю Коломойському.

Фонд анонсував продаж державного пакету акцій «Запоріжжяобленерго» у 2016 році, але аукціон досі не оголошено.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк раніше повідомив, що лобістом Крючкова з «Енергомережі» був нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко. Нардеп Лещенко пов’язував Крючкова також з Григорієм Суркісом.