Держінститут не зміг відсудити 18 мільйонів у офшорних програмістів за ветеринарні програми
08.10.2016   //  

Суд відмовив у позові Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи до ТОВ «Бізтех» про повернення 18,10 млн грн. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 6 вересня.

У березні 2013 р. Держінститут уклав договір із «Бізтех» щодо придбання програмного забезпечення, що включало ліцензії на програми «Ветеринарний контроль», «Ветеринарно-санітарна експертиза», «Ветеринарні засоби». Вартість договору склала 34,30 млн грн.

У червні 2016 р. Держінститут повідомив «Бізтех», що відмовляється від договору, оскільки, за даними Київської незалежної судово-експертної установи, програмні засоби не відповідають технічним вимогам договору та документації конкурсних торгів. Також Держінститут захотів, щоб фірма повернула 18,10 млн грн., що були сплачені по договору.

Однак суд позов Держінституту не задовольнив. Суд виходив з того, що у договорі з «Бізтех» записано, що одностороння відмова від договору не допускається. У договорі зазначено, що, як виняток, його розірвання можливе протягом місяця після підписання, якщо замовник обґрунтовано звернеться до Мінекономрозвитку і там рекомендують угоду розірвати.

Але навіть якби Держінститут мав право на односторонню відмову від договору, то, за Цивільним кодексом, він не міг би вимагати повернення сплачених коштів.

Натомість, як встановлено судом, Держінститут у 2013 році без заперечень прийняв ліцензії на 34,30 млн грн. Держінститут без заперечень користувався ним 3 роки.

Водночас за програмне забезпечення було заплачено частково – 18,10 млн грн. «Бізтех» направив Держінститут вимогу сплатити 16,20 млн грн. боргу, але там відмовилися це зробити, посилаючись на недоліки продукту, які фірма відмовилась усунути.

З’ясовано, що Держінститут повідомляв «Бізтех» про недоліки у програмі у грудні 2014 р. і травні 2015 р. Однак термін гарантійної підтримки на продукцію складав тільки 12 місяців і нас звернення уже закінчився.

Відтак суд визнав претензії Держінституту безпідставними і у позові відмовив.

Навесні цього року «Бізтех» виграв позов про стягнення з Держінституту 30,45 млн грн., додавши до суми заборгованості також інфляцію і штрафні. У липні Держінститут програв апеляцію у справі. Вищий госпсуд у вересні касаційну скаргу Держінституту не прийняв, оскільки той не довів, що повідомив про оскарження іншу сторону у справі – «Бізтех».

Власниками фірми «Бізтех» є гонконгська компанія «Ever New Victory Limited» панамський офшор «Selena Management S.A.».

За даними гонконгського реєстру компаній «Ever New Victory Limited» належить віргінському офшору «Rootberg Nominees Limited (Corporation)». У серпні 2014 року директором гонкогської фірми «Ever New Victory Limited» була призначена українка – Марина Барчан, прописана в Алчевську Луганської області. Відомо, що свого часу Марина Барчан також була зареєстрована в Києві.

За даними «Інсайдеру», фірма «Бізтех» через ланцюжок засновників пов’язана з групою молдавського мільйонера Емануїла Гріншпуна.