Науковці віддали кіпрській «прокладці» 26 мільйонів на підготовку експедиції в Антарктиду
26.01.2015   //  

BOMELEVIAНаціональний антарктичний науковий центр Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації України 20 січня за результатами тендеру уклав угоду з компанією «Bomelevia Investments Limited» на послуги з підготовки та проведення XX Антарктичної експедиціїю. Вартість угоди склала 25,97 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про забезпечення експедиції обладнанням та матеріалами для станції, паливно-мастильними й будівельними матеріалами, запчастинами, обладнанням зв’язку та комп’ютерною технікою, канцтоварами, а також продуктами харчування, окрім того фірма повинна забезпечити авіаквитки й готелі для учасників експедиції (12 осіб).

Компанія «Bomelevia Investments Limited» заснована півроку тому – у липні 2014 р., має 1 тисячу євро статутного капіталу, й записана на місцевого директора на ім’я Тасос Пателі (Τασοσ Παντελη).

Окрім неї на тендер також подавалися ще одна кіпрська компанія «Cemasten Holdings Limited», латвійська «SIA «Polar Services», а також українське ТОВ «Амкріс», зареєстроване на Олега Гапона і ТОВ «Новінтех» Геннадія Богданова, Ірини Клименко і Світлани Мельник. До липня 2011 року до складу засновників фірми «Новінтех» входив також Борис Гриньов, перший заступник голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації, що є розпорядником  коштів на антарктичну експедицію.

У попередні роки забезпечення аналогічних експедицій наукового центру обходилося в у півтора рази дешевше. Минулого року сума договору з «SIA «Polar Services» становила 15,83 млн грн., до того три роки підряд послуги замовлення діставалося віргінському оффшору «Subden Universal Inc» – 15,20 млн грн., 14,45 млн грн. і т.д. Минулого року прокурорська перевірка Національного антарктичного наукового центру, встановила, що «Subden», загалом отримавши контрактів на 54,18 млн грн., не виконала зобов’язання по договорах загалом на 13,2 млн. грн.