ДПЗКУ довелося через суд вибивати свої 66 мільйонів з «Радикал Банку», пов’язаного з Януковичем
11.01.2015   //  

Суд зобов’язав «Радикал Банк» закрити поточний рахунок ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) й перерахувати залишок коштів на рахунок корпорації в «Укрексімбанку». Про це свідчить рішення Господарського суду Київської області від 26 грудня 2014 р.

Як випливає з матеріалів справи, ДПЗКУ відкрила поточний рахунок в «Радикал Банку» у березні 2013р. Через півтора роки, у листопаді 2014 р., корпорація вирішила закрити рахунки в цьому банку, включно з вищезазначеним, і забрати гроші. Залишок коштів корпорації на той момент складав 66,13 млн грн. Відтак 5 листопада ДПЗКУ відправила банку відповідну заяву про закриття рахунків і розпорядження про перерахування коштів на рахунок ДПЗКУ в «Укрексімбанку». Документи відправляли цінним листом на офіційну адресу банку, зазначену в ЄДРПОУ, оскільки в особистому порядку їх банк не приймав.

«Радикал» натомість відмовлявся виконувати ці вимоги ДПЗКУ, посилаючись на те, що платіжне доручення він отримав, однак воно було підписано неідентифікованою особою, а заява на закриття рахунку не надходила.

Суд встановив, що платіжне було завірене посадовою особою, зразки підписів котрої банк мав, і які були чинні на момент подачі заяви, а відтак документи оформлені за усіма вимогами.

Щодо пересилання поштою, то зазначений цінний лист за даними Укрпошти, надійшов у відділення зв’язку, що обслуговує відповідача, однак повернутий за закінченням терміну зберігання відділенням зв’язку. Разом з тим, листа надсилали на офіційну адресу банку, ним же самим вказану в єдиному реєстрі, а отже така заява вважається отриманою відповідачем, не зважаючи на фактичне повернення поштового відправлення позивачу.

Щодо самого судового засідання, то відповідач намагався відтермінувати його, посилаючись на те, що представники банку наразі у відрядженнях. Клопотання про перенесення засідання було судом відхилене та розцінене як спроба затягнути справу: згідно з наявними документами співробітникам виписали накази на відрядження вже під час розгляду судової справи, коли було оголошено перерву в засіданні на тиждень.

Таким чином суд дійшов висновку, що банк повинен був виконати усі операції з рахунками, відтак суд вирішив зобов’язати банк закрити поточний рахунок і переказати кошти в «Укрексімбанк».

Нагадаємо, згідно з документами, знайденими в Межигір’ї після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 р., «Радикал Банк» був пов’язаний з екс-президентом. Зокрема у 2010 р. «Радикал» разом з іншим «сімейним» банком – «УкрБізнес Банком» – був задіяний у сумнівних контрактах на суму понад 1,6 млрд грн. Восени 2013-го «Радикал» почав обслуговувати співробітників «Танталіту», останній же розмістив тут частину куплених цінних паперів. Окрім того, через низку акціонерів та посадових осіб банк виявився пов’язаним з групою «межигірських фірм». Станом на початок 2014 р., за даними НБУ, статутний капітал банку розподілили на 14 осіб, відтак їхні частки становлять до 10% й імена не розкриваються.