«Украгролізинг» купив у партнера Порошенка техніки на 4 мільйони
08.05.2014   //  

ДПАТ «НАК «Украгролізинг» 22 квітня уклав низку угод на придбання сільськогосподарського обладнання на загальну суму 13,36 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Із вказаної суми 8,24 млн грн. отримає ТОВ «ВП «Агро-Союз» за 4 сівалки і 5 культиваторів. Фірма зареєстрована у Дніпропетровську, заснована Сергієм Прокаєвим і Володимиром Хорішко, наразі записана на кіпрську компанію «Агро-Союз Лімітед».

Ще 4,15 млн грн. піде на одну систему обладнання для утримання курей-несучок з автоматизованим та механізованим збором яєць, видаленням посліду, завантаженням та роздачею корму, з системою клімат контролю. Цю систему купують у ПАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» (Чернігівська обл.), який з літа 2012 р. належить ТОВ «Укравтозапчатина», що раніше належало холдингу «Укрпромінвест» народного депутата Петра Порошенка.

Зараз у самій фірмі стверджують, що її власником є Олег Зімін, давній бізнес-партнер Порошенка.

Офіційно «Укравтозапчастина» на 90% належить британській компанії «Айелсі контракт лімітед», що у свою чергу записана на кіпрську «Ergofinance Limited», власником котрої вказаний місцева мешканка Родула Ахілідес (Ροδουλα Αχιλλιδου). Решта 10% «Укравтозапчастини»  належить київському ТОВ «Салон-магазин «Алеко», яким володіє Олександр Буланий і британська компанія «Бартион ЮК Лімітед».

Решту 0,97 млн грн. отримає ТОВ «Краснянське спеціалізоване підприємство «Агромаш»  (Вінницька обл.) за 7 дискових борон. Основним власником «Агромашу» є директор підприємства Юрій Пономар, також відомий як депутат Тирівської райради (Народна партія).

Усі тендери проведено за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника», оскільки держкомпанія купує техніку для подальшої передачі аграріям по лізинговим схемам. Відтак обладнання купується у його виробників. При цьому відбір техніки здійснюється на підставі замовлень лізингоодержувачів відповідно до встановлених ними специфікацій та умов. Цей відбір проводився Комісією з питань визначення переліку і граничних цін на техніку та обладнання вітчизняного виробництва для агропромислового комплексу на відкритому конкурсі, за результатами якого обрано постачальників.

Нагадаємо, минулого року «Украгролізинг»  замовив сільгосптехніки на 269,85 млн грн.

При цьому перевірка компанії Держфінінспекцією виявила низку порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів держави на суму 357 млн грн. Ревізія виявила пропажу техніки, закупівлю непотрібного обладнання, безнадійну дебіторську заборгованість, незаконну видачу кредитів тощо. Щодо зниклої техніки, то 132 млн грн. приходилося на обладнання, передане на зберігання фірмі «Новий двір», співвласницею котрого до травня 2012 р. була Надія Шпак, дружина першого керівника «Украгролізингу» й екс-нардепа від Блоку Литвина Василя Шпака.

Наразі повноваження голови правління компанії тимчасово виконує  перший заступник голови правління Віталій Равлюк.