«Украгролізинг» під керівництвом Шпака за рік «профукав» третину мільярда
29.01.2014   //  

Державне ПАТ «Національна акціонерна компанія «Украгролізинг» у період з жовтня 2012р. по жовтень 2013р. здійснив низку порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів держави на суму 357 млн грн. Про це повідомляє прес-слежба Держфінінспекції.

Під час проведення інвентаризації виявлено нестачу майже 2 тис. одиниць техніки, що була передана 38 суб’єктам господарювання на відповідальне зберігання. Через це держава зазнала збитків на суму майже 165 млн грн.

Також фінінспектори виявили відсутність 16,4 тис. одиниць техніки (144 млн грн.), яку компанія надала сільгоспвиробникам у фінансовий лізинг. Сталося це тому, що керівництво «Украгролізинг» не вживало належних заходів для збереження державного майна, зазначає ДФІ.

Окрім того, компанія закуповувала для надання у фінансовий лізинг техніку, потреби у якій не було, що призвело до зайвого витрачання бюджетних коштів. Наприклад, ТОВ «Новий Двір», яке потребувало лише три комплекти доїльного обладнання, отримало натомість 3 115 таких комплектів (110 млн грн.) У згаданої фірми виявлено також нестачу 746 одиниць техніки (22 млн грн.), яка мала перебувати у неї на відповідальному зберіганні, а також понад 4,3 тис. одиниць техніки (110 млн грн.), наданої компанії у фінансовий лізинг.

Нагадаємо, 99,99% статутного капіталу «Нового двору» належить компанії «ВМВ Груп», співзасновником якої до травня 2012 р. була Надія Шпак, дружина першого керівника «Украгролізингу» й екс-нардепа від Блоку Литвина Василя Шпака. Влітку минулого року ДФІ вже повідомляло про зникнення майна «Украгролізингу» вартістю 74,7 млн. грн., після передачі його на збереження «Новому двору».

Крім того, під час нинішньої ревізії ДФІ встановило безнадійну дебіторську заборгованість зі сплати лізингових платежів на понад 300 млн грн. Заборгованість виникла через недостатній контроль з боку посадових осіб «Украгролізингу» відбору сільгоспвиробників при передачі їм техніки і обладнання. Наприклад, обладнання для утримання свиней на загальну суму понад 51 млн грн. було передане у фінансовий лізинг неплатоспроможним лізингоодержувачам. Вилучення такої техніки за залишковою вартістю та її реалізація іншим суб’єктам господарювання за заниженою вартістю призвели до втрати загалом понад 16 млн грн.

При цьому, попри збиткову діяльність «Украгролізингу» в 2012 року, державна компанія упродовж І півріччя 2013 року незаконно надала суб’єктам господарювання, зокрема і комерційним, грошових позик на розвиток підприємницької діяльності на загальну суму майже 15 млн грн.

З 2009 року до вересня 2013 року «Украгролізингом» керував Микола Шпак, син вищезгаданого Василя Шпака.