МВС вважає, що Курченко вкрав у «Нафтогазу» не тільки газ, а і бензину на 450 мільйонів
27.03.2014   //  

МВС підозрює компанії, близькі до Сергія Курченко, в розкраданні 33 тисяч тонн бензину НАК «Нафтогаз України» вартістю 450 млн. грн. Про це повідомляє «Первая инстанция» з посиланням на ухвалу Шевченківського райсуду Києва від 13 березня, що дав санкцію Міністерству внутрішніх справ на позапланову ревізію «Нафтогазу України».

Приводом для перевірки стало звернення народного депутата Інни Богословської до слідчого управління ГУМВС Київської області місячної давності. Парламентарій повідомила, що підприємствами ТОВ «Термінал», ТОВ «Цікловаст» і ТОВ «ГазУкраїна-2020» організована схема незаконного заволодіння нафтопродуктами НАК «Нафтогаз України». 27 лютого міліція почала розслідування кримінальної справи.

У серпні 2012 року «Нафтогаз» і «ГазУкраїна-2020» уклали угоду, по якій приватна фірма взяла на себе обов’язок відповідального зберігання бензину А-95-Євро і А-92-Євро загальним обсягом 33,09 тис тонн.

Паливо мало зберігатись на нафтобазах у м.Миронівка Київської обл., у селі Косарі Черкаської обл., у м.Світловодськ Кіровоградської обл., селі Шелестові Харківської обл., смт Петрівка Одеської обл.

Нафтобаза у Миронцівці належить ТОВ «Термінал» і знаходиться у платному строковому володінні ТОВ «Крокус К». Ця фірма у свою чергу здала нафтобазу у суборенду ТОВ «Цикловаст». І вже у цієї фірми «ГазУкраїна-2020» орендував резервуари для зберігання бензину.

Згідно з інформацією управління МВС по боротьбі з економічними злочинами, з території нафтобази в Миронівці співробітники «Газ України – 2020» вивозили нафтопродукти «Нафтогазу» без документів, без сплати належних податків, зборів і платежів.

З 26 лютого по 1 березня 2014 фахівці НАК «Нафтогаз України» спробували інвентаризувати і перевірити умови зберігання автомобільних бензинів на зазначених нафтобазах.
Проте представники держкомпанії не були допущені на території резервуарних парків без представників орендаря – ТОВ «ГазУкраїна-2020».

Разом з тим, з 24 лютого представники цієї фірми не відповідали на телефонні дзвінки, київський офіс по вул. Басейна, 2а – зачинений.

Працівники охорони підприємств-власників на всіх нафтобазах повідомляли, що в період 24-25 лютого 2014 року працівники «ГазУкраїна-2020» вивезли зі своїх кабінетів документи та оргтехніку і з того часу на роботу не з’являються.

Відтак МВС дійшло висновку, що посадові особи «ГазУкраїна-2020» нанесли збитки «Нафтогазу України» на 449,96 млн грн. Це підпадає під ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Слідче управління ГУМВС Київської області звернулося до суду з проханням дати санкцію на перевірку бухгалтерського обліку та фінзвітності у взаєморозрахунках з НАК «Нафтогаз України». Разом з аудитом бухгалтерських документів надходження, обліку та відпуску бензину з серпня 2012 року по даний час, МВС просило суд про призначення позапланової документальної ревізії окремих питань фінансово – господарської діяльності НАК «Нафтогаз України».

Суд задовольнив клопотання слідчого. Проведення ревізії доручено інспекторам Державної фінансової інспекції України. Протягом 15 днів ревізори мають зясувати низку питань (див Питання ревізорів до арештованого голови «Нафтогазу»).

Нагадаємо, Сергій Курченко знаходиться у бігах.

Голову «Нафтогазу» Євгена Бакуліна 21 березня арештували співробітники УБЕП. Тоді було відомо, що його звинувачують у нанесенні збитків державі у розмірі 1,4 млрд грн. через угоди на постачання газу компаніям «ГазУкраїна-Коммерс» і «ГазУкраїна-Трейдінг». Суд дозволив вийти Бакуліну на свободу під заставу 1,5 млрд грн.

Під час арешту Бакуліна захищав народний депутат Сергій Кацуба, який раніше очолював тендерний комітет «Нафтогазу».