Чверть мільярда «Донбасенерго» поділили сусід директора, власник та ще кілька фірм. Дорогого Юру Єнакіївського відхилили
16.11.2013   //  

ПАТ «Донбасенерго» з 18 жовтня по 7 листопада за результатами тендерів уклало низку угод на реконструкцію енергоблоку ст.№7 Слов’янської ТЕС на загальну суму 232,82 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ТОВ «Донбастеплоелектромонтаж» отримає 112,80 млн грн. за реконструкцію допоміжного устаткування. Ця фірма у 2012-2013 роках виграла тендери на 1 018,05 млн грн. після призначення керівником «Донбасенерго» Едуарда Бондаренка, що раніше очолював фірму «Угольтранс», пов’язану з Віталієм Беляковим, керівником компанії «ДРФЦ» з групи Олександра Януковича. При цьому директор і засновник «Донбастеплоелектромонтажу» Микола Кочергін є сусідом брата директора «Донбасенерго» Ігоря Бондаренка та члена дирекції «Донбасенерго» Олексія Куракова. вони разом отримали земельні ділянки по вул. Горностаївській у Донецьку, що знаходиться у безпосередній близькості з маєтками Людмили та Олександра Януковичів по вул. Райніса та Абрикосовій.

ТОВ «Енергосетьстрой» отримає 46,52 млн грн. за реконструкцію магістральних золошлакопроводів і багерної насосної станції, заміну електродвигуна живильного насоса ЖЕН №2 та реконструкцію розподільчих пристроїв РПВП 0,4 кВ, 7НБ, 7НВ, 7НД із заміною панелей щита. Фірму заснували жителі Світлодарська Михайло Цурак і Михайло Борискін. Загалом фірма виграла державні тендери на 79,58 млн грн.

Київське ТОВ «ТК «Мережевий стандарт» отримає 25,69 млн грн. за реконструкцію електроустаткування секції 6кВ-7РВ, 7РГ РПВП-6кВ. Харківська компанія «Гранд-інжиніринг» пропонувала виконати ці роботи за 22,48 млн грн., однак дешевша заявка була відхилена через прострочену виписку з ЄДРЮО та відсутність нумерації на кількох сторінках у конкурсній заявці.

Фірму «Мережевий стандарт» заснували кияни Станіслав Лімонт і Олександр Антонов, а також белізьський офшор «Севен хіллс менеджент лімітед». Це перший державний тендер, виграний фірмою.

ТОВ «Будівельна компанія «Віра» отримає 24,26 млн грн. на будівництво полігона для складування будівельних відходів, отриманих після розбирання будівель та споруд при реконструкції енергоблоків ст. № 6 і ст. № 7 Слов’янської ТЕС. Полігон матиме площу 10,116 га, будувати його збираються на землях Райгородської селищної ради, в 750м  від м. Миколаївка.

Основними засновниками «БК «Віра» є голландська фірма «Бланкербург холдінг та файненс б.в.» та ТОВ «Інвестиції та розвиток» власника «Донбасенерго» Ігоря Гуменюка,. За останні три роки «Віра» виграла тендерів на 180,06 млн грн.

Окрім цих двох фірм участь у тендері також намагалися взяти ТОВ «Карпатибудінвест» з угрупування народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка (вартість пропозиції 32,61 млн грн.)  та ТОВ «Хозхімсервіс» Давіда та Алли Кізіменко (20,48 млн грн.). Першого відхилили за несплачене забезпечення пропозиції та неправильно виписані умови договору, які суперечили вимогам замовника. Друга фірма також неправильно оформила умови договору й одну довідку, а також не завірила всі сторінки.

ТОВ «Науково-виробнича фірма «Екотеплоналадка» отримає 14,56 млн грн. за реконструкцію газоочисного устаткування сушильно-розмольної системи №2 (СРС-2) пило-приготувального цеху. Фірму заснувала запоріжанка Юлія Пачева.

ТОВ «Монтажспецтехнология» отримає 8,98 млн грн. за ремонт теплової ізоляції та обмурівки корпусу 7А котла ТПП-200-1 блока. Компанія входить до складу корпорації «Донбасмонтажспецстрой» Ігоря та Олега Суханових. Це племінники колишнього заступника Міністра будівництва підприємств важкої індустрії УРСР Віктора Бояркіна, який після розпаду СРСР став віце-президентом державної корпорації «Укрбуд». Наприкінці 2012 року Олег Суханов презентував проект будівництва нафтопереробного заводу у Естонії, у який донеччани пообіцяли вкласти близько 3 млрд євро., щоби згодом отримати контроль над роботою заводу.

Нагадаємо, у серпні компанія «Енергоінвест холдинг» екс-нардепа від Партії регіонів Ігоря Гуменюка придбала у держави 60,8% акцій «Донбасенерго» за 718,92 млн грн.

Після цього «Донбасенерго» провело тендери на будівельні роботи на 364,41 млн грн. Загалом з моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році було опубліковано дані про будівельні підряди «Донбасенерго» на 1,61 млрд грн.