Власники скандальних постачальників «швидких» розпиляли ще 17 мільйонів
13.11.2013   //  

Департамент охорони здоров’я Луганської обласної державної адміністрації 5 листопада за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Автоспецпром» на закупівлю 30 автомобілів швидкої допомоги на загальну суму 16,65 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця року коштом місцевого бюджету департамент отримає 30 автомобілів класу А, оснащених засобами іммобілізації для переміщення хворих, а також вбудованим устаткуванням, до переліку якого входять портативний кисень, засоби реанімації з масками, дихальними трубками для осіб різного віку та кисневими ємностями, дефібрилятор, електрокардіограф, сумка ШМД.

Фірму «Автоспецпром» зареєстрували у травні минулого року. Власниками стали Тігран Дзігуа (16,5%), його син Віталій Саворовський (16,5%), Федір Саворовський (17%), а також Володимир Фісталь (50%). Останній є сином відомого лікаря Еміля Фісталя, керівника Донецького опікового центру, якого пов’язують дружні стосунки з головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (Партія регіонів).

Фірма «Автоспецпром» почала вигравати тендери в серпні цього року, за два місяці отримавши замовлень на 43,16 млн грн. у Київській, Івано-Франківській, Житомирській, Полтавській, а тепер і в Луганській областях.

Єдиним допущеним до участі конкурентом «Автоспецпрому» на тендері Луганського облздраву стало ТОВ «Ілатанмед», зареєстроване на Ольгу Писану, бухгалтера ДП «Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро з дослідним виробництвом» Інституту фізики напівпровідників та ТОВ «Фірма Крас». Держструктуру очолює вищезгаданий Федір Саворовський, який також заснував і фірму «Крас». «Ілатанмед» почав вигравати тендери у липні минулого року і за цей час отримав держзамовлень на 324,42 млн грн.

Решта троє учасників тендеру – державний «Політехмед», польське «АМЗ-Кутно» й «Автоінвестстрой-Брок» з групи «АІС» – були відхилені, як такі, що не відповідають умовам замовника. Яким саме, у протоколі відхилення не зазначено. При цьому дві з відхилених пропозицій були дешевші за «Автоспецпром»: так, «Політехмед» пропонував автівки за 16,05 млн грн., а «Автоінвестстрой-Брок» – за 15,90 млн грн.

Нагадаємо, Фісталі і Саворовські причетні до скандальної закупівлі швидких Міністерством охорони здоров’я 2011 року. Тоді МОЗ замовив автомобілі двом фірмам – заснованій Саворовськими компанії «Крас», і фірмі «Горал» Ірини Савости, відомої як директор «Дитячого благодійного фонду. Україна» ще одного сина Еміля Фісталя – Германа. Загалом дві фірми мали поставити 286 швидких на 199,5 млн грн., однак зірвали терміни й недоукомплектували автівки. «Красу» нарахували штрафні санкції у сумі 27,4 млн. грн., «Горалу» – 12,4 млн. грн. Обидві фірми претензій не визнали й штрафи не сплатили. І ще до остаточного вирішення справи в судах компанії почали процедуру самоліквідації.